Σαφείς συστάσεις προς την Κομισιόν στην κατεύθυνση της χαλάρωσης του θεσμικού, νομικού και κανονιστικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στην ενεργητική και ταχύτερη διαχείριση του προβλήματος των NPL/NPE’s έκανε το Ecofin, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της χθεσινής συνεδρίασης.
Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κάνει λόγο για τη μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων στην Ευρωζώνη μετά την κριτική που ασκήθηκε σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα πακέτα διάσωσης των ιταλικών τραπεζών Monte dei Paschi, Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza με τη συμμετοχή του κράτους. Σκοπός της τραπεζικής ένωσης ήταν το αντίθετο, δηλαδή να αποφευχθεί η διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων για τραπεζικές διασώσεις και αντ’ αυτού να αντλούνται τα απαραίτητα κεφάλαια με «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθέσεων. Τελικά, όμως, το ιταλικό κράτος δεσμεύει σήμερα πάνω από 20 δισ. ευρώ σε τρεις τραπεζικές διασώσεις, προχωρώντας στη στήριξή τους χάριν του νομικού παραθυριού της «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης».
Στην κατεύθυνση πιέζει το Ecofin την Κομισιόν έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συναινέσει και να αναλάβει δράση για την χαλάρωση των κανόνων, ανοίγοντας το δρόμο σε νέες πιο επιθετικές πρακτικές με στόχο την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών χωρίς να απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίων ή διασώσεις με κεφάλαια από τον κρατικό κορβανά.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών φθάνουν σήμερα σχεδόν το 1 τρισ. ευρώ, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-2009 και της συνακόλουθης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δυσχεραίνοντας τη δανειοδοτική ικανότητά τους και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη των οικονομιών. Πέρυσι πουλήθηκαν «κόκκινα» δάνεια μόνον 80 δισ. ευρώ.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Ecofin, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι μειώθηκε ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. «Πράγματι, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», είπε στη συνέντευξη Τύπου, καλωσορίζοντας το σχέδιο του Ecofin.
Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν να προσαρμόσει τους υφιστάμενους τραπεζικούς κανόνες, ώστε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να μπορούν νομικά να «ενθαρρύνουν τις τράπεζες» για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters. Aυτό που επιδιώκει το Ecofin είναι να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μεγαλύτερη ισχύ για να αναγκάζει τις τράπεζες να συγκεντρώνουν περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να είναι πιο προστατευμένες έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συζήτησαν, επίσης, την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των δευτερογενών αγορών για την πώληση χαρτοφυλακίων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής σε επενδυτές που αργότερα επιδιώκουν την ανάκτηση όσο περισσότερων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με αυτά. Θεωρούν ότι η εξέλιξη της δευτερογενούς αγοράς θα αυξήσει τις τιμές των «κόκκινων» δανείων, τα οποία σήμερα πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από την ονομαστική αξία τους. Συζητείται, μάλιστα, η θεσμοθέτηση κοινών κριτηρίων για την ίδρυση «εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».