Τελικά τρίζει η καρέκλα της Γέλεν στη Fed;

Τελικά τρίζει η καρέκλα της Γέλεν στη Fed;

Νέα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τη Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed με την Δημοκρατικό και πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, Γκάρυ Κόουν, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, φέρνει στο προσκήνιο το Politico.

Ωστόσο οι τελευταίες ενδείξεις πριν από το δημοσίευμα ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς μετά τις προεκλογικές επιθέσεις που είχε δεχθεί η πρόεδρος της Fed από τον υποψήφιο τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, το μεταξύ τους κλίμα έδειξε να εξομαλύνεται με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει μετά την εκλογή του, τον Απρίλιο, ότι η θέση της «δεν κινδυνεύει» και ότι τη σέβεται.

Ετκτοε η Fed έχει ακολουθήσει πιστά την πολιτική αυξήσεων επιτοκίων, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του ΔΝΤ, ενώ θέσεις εργασίας συνεχίζουν να δημιουργούνται. Στην τελευταία συνεδρίαση ελήφθη και απόφαση για τη διαδικασία απεμπλοκής της Fed από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ρεπουμπλικάνων.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Το Politico υποστηρίζει όμως ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει μιά δεύτερη θητεία για την πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση της διαδικασίας το Politico αναφέρει ότι ο νυν διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικών Γκάρι Κόουν φαίνεται ως φαβορί για να διαδεχθεί τη Γέλεν. Ειδικότερα, πηγές του Politicο στον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Οικονομικών και το Καπιτώλιο ανέφεραν πως αν ο Κόουν αποφασίσει ότι θέλει τη θέση, πιθανότατα θα την πάρει.

Διαβάστε  Ο Τραμπ θέλει να τινάξει τη συμφωνία με το Ιράν στον αέρα, το γράφημα έχει τις απαντήσεις

Σύμφωνα με στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ακόμα και αν μερικοί Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράσουν ενδοιασμούς για τον Κόουν, στο τέλος μάλλον θα τύχει ευρείας αποδοχής.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το θέμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νάταλι Στρομ είπε: «Ο Γκάρι είναι εστιασμένος στις ευθύνες του στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικών».

Ο Κόουν, Δημοκρατικός και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, δεν συνεργάστηκε με την προεκλογική ομάδα του Τραμπ αλλά τον γνώρισε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Γέλεν ανέλαβε επικεφαλής της Fed διαδεχόμενη τον Μπεν Μπερνάνκι τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχε σταθεροποιηθεί. Η ίδια δεν κρύβει πως οι προτεραιότητές της παραμένουν η αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών καθώς και μια ευρεία ανάκαμψη πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών.

Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Κατά την προεκλογική περίοδο πέρυσι, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γέλεν ότι υπέκυψε σε πίεση από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ώστε να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για πολιτικούς λόγους, και είχε δηλώσει ότι θα την αντικαταστήσει γιατί δεν είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.