Ομοβροντία κυβέρνησης-ΝΔ κατά του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών για το Σκοπιανό

Ομοβροντία κυβέρνησης-ΝΔ κατά του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών για το Σκοπιανό

Στο προσκήνιο ακόμα και ατυχείς συγκυρίες συντηρείται το Σκοπιανό, ενώ οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Ενώ η αναμόχλευση του ζητήματος ονομασίας της πΓΔΜ απασχόλησε και την ελληνική Βουλή, την αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου και πρώτου του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η χρήση του όροι “Μακεδόνες” από τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών σε επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ που με ανακοίνωσή του καλεί τον Μίκαελ Ροτ, να είναι

«πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων» και να αποφεύγει να παραδίδει μαθήματα Ιστορίας»

.

Νωρίτερα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια, ο κ. Ροτ δήλωσε ότ

ι «κανείς εκτός “Μακεδονίας” και Ελλάδος δεν καταλαβαίνει τη μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη».

Ο κ. Ροτ είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν «την Ιστορία στην Ιστορία» και να προχωρήσουν σε κοινό μέλλον. Από το υπουργείο Εξωτερικών ζητείται, επίσης, από τον κ. Ροτ «να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων του».

Διαβάστε  Στροφή Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, κάνει πίσω για τη χρήση του όρου Μακεδονία

Στο θέμα παρενέβη και η ΝΔ επισημαίνοντας ότι:

«Το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί αντικείμενο πολυετών διεθνών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., ακριβώς γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα και όχι μια “παράλογη” ιδιοτροπία»,

δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας και, τελικά, στην σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Για αυτό δεν επιτρέπονται επιπόλαιες δηλώσεις που φαίνονται να αγνοούν την βαρύτητα και το βάθος ενός πραγματικά σημαντικού ζητήματος, να υποτιμούν το κρίσιμο παρόν και να αμφισβητούν το γνωστό σε όλους ιστορικό παρελθόν»