Γιατί απέτυχε η “επιχείρηση Σοφία” της ΕΕ για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική

Γιατί απέτυχε η “επιχείρηση Σοφία” της ΕΕ για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική

Στοιχεία που καταδεικνύουν αποτυχία της ευρωπαϊκής δύναμης αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική παρουσίασαν Βρετανοί Βουλευτές ζητώντας κατ ουσία αναθεώρηση της στρατηγικής και της δομής της αποστολής στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε στο Βρετανικό κοινοβούλιο η “Επιχείρηση Σοφία”, όπως έχει ονομαστεί η δύναμη της ΕΕ που επιχειρεί στη Μεσόγειο σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης και άλλων χωρών της περιοχής, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τις διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα με πλοία που δεν ανήκουν σε ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να διακόψει τη διακίνηση ανθρώπων χωρίς τη βοήθεια μιάς σταθερής λιβυκής κυβέρνησης.

Η δύναμη της Ε.Ε., συστάθηκε το 2015 για να καταπολεμήσει τους διακινητές στη νότια και κεντρική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε ύδατα της Λιβύης χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης. Στη Λιβύη υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η Λιβύη αποτελεί κομβικό σημείο εκκίνησης για πολλούς μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με ακατάλληλα πλοιάρια.

Διαβάστε  "Αυτογκόλ" Τσαβούσογλου για το Μεταναστευτικό, παρεμβαίνει η ΕΕ

Όπως προκύπτει συμπερασματικά από την έκθεση των βουλευτών πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ροών πριν φτάσουν στα παράλια και πέσουν στα χέρια διακινητών που συνήθως σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος αλλά και με εγκληματικές οργανώσεις. Όσο η προσοχή εστιάζεται στην έρευνα και διάσωση οι πιθανότητες ανακοπής του κύματος είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Οι βουλευτές της επιτροπής του κοινοβουλίου που ασχολείται με θέματα της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η επιχείρηση είχε μεγάλο οικονομικό κόστος και δεν απέτρεψε τους μετανάστες από το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους μέσω της θάλασσας.

«Η διακίνηση ατόμων ξεκινά στην ξηρά, άρα μια αποστολή του ναυτικού αποτελεί το λάθος εργαλείο για να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη, απάνθρωπη και ανήθικη επιχείρηση. Από τη στιγμή που ξεκινούν το ταξίδι τους οι βάρκες, είναι ήδη αργά»

είπε η Συντηρητική βουλευτής Σαντίπ Βέρμα. «Η λύση είναι να αξιολογηθούν οι οικονομικές δυσκολίες των χωρών αυτών και ο λόγος που (οι μετανάστες) φεύγουν, αρχικά, και το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τον κόσμο από το να θέλει να αναλάβει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι”, πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Αφρική προς την Ευρώπη και κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία το 2017, ενώ η UNICEF και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει για νέα κύματα εξαιτίας του λιμού που πλήττει τέσσερις χώρες, της χολέρας και των εμφύλιων συγκρούσεων, συνθήκες που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 17 εκατ. ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν σωτηρία.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.