Γαλλικές φρεγάτες και αμερικανικό χαλινάρι στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ

Γαλλικές φρεγάτες και αμερικανικό χαλινάρι στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ

Σημαντική διπλωματική ήττα υπέστη η Άγκυρα με την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς από τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στη Λεμεσό διαφυλάσσοντας τις επενδύσεις και την ασφάλεια της γαλλικής Total, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και η ιταλική Eni. Παράλληλα όμως θέση στο θέμα έλαβε και η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Με τη δήλωση αυτή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθάρισε την στάση και θέση των ΗΠΑ στέλνοντας σαφές και ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Ρεξ Τίλερσον με την τουρική πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης»

ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

«Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή»

πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν