Την επέκταση και ωρίμανση της πράσινης ενέργειας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Energy Information Administration (EIA) καθώς τα κόστη κατασκευής μειώνονται για τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών και του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ΗΠΑ, το κόστος κατασκευής ανά κιλοβάτ για έργα ηλιακής, αιολικής, βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί από το 2013, σε ορισμένες περιπτώσεις δραστικά, και οι παραγωγοί φυσικού αερίου γίνονται όλο και φθηνότεροι παρά την αύξηση του κόστους από το 2013 έως το 2014. Μόνο οι πετρελαϊκές γεννήτριες έχουν δείξει αύξηση του κόστους ανά κιλοβάτ μεταξύ 2013 και 2015. Σημαντική συμβολή στη μείωση αυτή του κόστους φαίνεται να έχει η ενεργειακή αναμόρφωση των ΗΠΑ κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Παρ όλη την εποχικότητα του αποτελέσματος, είναι η πρώτη φορά από το 1984 που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών, ξεπέρασε την πυρηνική. Η εποχικότητα αναφέρεται στο γεγονός ότι για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, περίπου το 14% και 21% αντίστοιχα της ικανότητας πυρηνικής παραγωγής ήταν εκτός σύνδεσης, ενώ η ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να αποκατασταθεί τους επόμενους μήνες καθώς θα γίνουν πιο μεταβλητοί οι άνεμοι και οι πυρηνικοί σταθμοί πιο αποδοτικοί λόγω συντήρησης.
Τα δεδομένα της ΕΙΑ σχετικά με το κόστος κατασκευής δείχνουν ότι η κατασκευή ανανεώσιμων εγκαταστάσεων ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα κόστη τείνουν να είναι χαμηλότερα για μεγαλύτερα αιολικά πάρκα, καθώς οι εγκαταστάσεις άνω των 100 μεγαβάτ (MW) έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο κόστος από εκείνα κάτω από τα 100 MW, πιθανώς αντανακλώντας οικονομίες κλίμακας. Οι αριθμοί καταγράφουν μόνο το κόστος των νέων εγκαταστάσεων κατά το έτος που ολοκληρώθηκε και τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν επιδοτήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κόστος κατασκευής γεννητριών φυσικού αερίου, το οποίο μειώθηκε κατά 28% μεταξύ 2013 και 2015, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις νέες εγκαταστάσεις αποτελούνται από πιο αποδοτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου που διαθέτουν ταυτόχρονα καυστήρες και ατμοστρόβιλους.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου από την πλευρά του κόστους εγκατάστασης, ενώ το φυσικό αέριο είναι ταυτόχρονα ήδη ανταγωνιστικό από την άποψη της τιμής καυσίμου. Το φθηνότερο κόστος το φυσικού αερίου, υπονομεύει ήδη τις προσπάθειες επαναφοράς του άνθρακα κα τη χρηματοδότηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, και η πλευρά του κόστους κατασκευής θα επηρεάσει σίγουρα το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ.