Επιτυχή δοκιμή της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Νότιο Κορέα ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις νοτιοκορεατικές καθώς καταρρίφθηκε αντικείμενο που προσομοίαζε βαλλιστικό πύραυλο. Η κίνηση αυτή κλιμακώνει όμως την ένατση στην περιοχή τόσο με τη Βόρειο Κορέα όσο και με την Κίνα και τη Ρωσία που αντιδρούν σθεναρά στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στην περιοχή.
Από την πλευρά των ΗΠΑ η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο διαβεβαίωσης των συμμάχων για την ισχυρή ικανότητα αποτροπής παρά τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχει κατά καιρούς εκπέμψει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και στην προσπάθεια αύξησης της πίεσης προς το Πεκίνο για την ανάληψη πιο ουσιαστικής και δράσης απέναντι στην Πιονγιάνγκ.
Η άσκηση ήταν η πρώτη από την εγκατάσταση του συστήματος THAAD στη Νότιο Κορέα, ενώ ο στόχος ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος αντίστοιχος των ICBM της Βορείου Κορέας, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ταχύτερος και πιο δύσκολος στόχος από τους πυραύλους μικρότερης εμβέλειας. Η αμερικανική υπηρεσία πυραυλικής άμυνας δήλωσε ότι το IRBM σχεδιάστηκε για να συμπεριφέρεται παρόμοια με τα είδη πυραύλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επιτυχημένη δοκιμή THAAD ενισχύει την αξιοπιστία του προγράμματος πυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού, το οποίο έχει εξεταστεί έντονα τα τελευταία χρόνια.
Το Γραφείο Λογοδοσίας της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ένας ομοσπονδιακός παρατηρητής, σημείωσε σε μια έκθεση του Μαΐου ότι ο Οργανισμός Αντιπυραυλικής Άμυνας δεν είχε δοκιμάσει προηγουμένως τον THAAD έναντι IRBM, παρά το γεγονός ότι το σύστημα είχε εγκατασταθεί στο νησί Γκουάμ, για να αντιμετωπίσει σχετικές απειλές.
Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι την τελευταία δοκιμή, το σύστημα THAAD είχε μη αποδεδειγμένη ικανότητα έναντι IRBMs, πυραύλων που κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 3.100 μίλια (3.000 έως 5.500 χλμ.). Το Γκουάμ απέχει περίπου 2.100 μίλια (3.400 χλμ.) Από τη Βόρεια Κορέα.
Προκειμένου να χτυπήσει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, η Βόρειος Κορέα θα χρειαστεί να πυροβολήσει ένα ΜΣΑΜ, το οποίο ορίζεται ως ένα βλήμα με εμβέλεια άνω των 3.400 μίλια (5.500 χλμ.).
Η Lockheed Martin Corp (LMT.N), ο κύριος κατασκευαστής του συστήματος THAAD, δήλωσε ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει τους εισερχόμενους βλήτους τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας της Γης.
Το ποσοστό επιτυχίας του THAAD στη δοκιμή είναι πολύ υψηλότερο από αυτό του αμερικανικού συστήματος Ground Defense Midcourse (GMD), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει ICBM’s που κατευθύνονται προς την Η.Π.Α.