Κύπρος: “Μάχη” με Τουρκία γύρω από το τεμάχιο 11 της ΑΟΖ

Κύπρος: “Μάχη” με Τουρκία γύρω από το τεμάχιο 11 της ΑΟΖ

Σε ατέρμονη διπλωματική μάχη με την Άγκυρα έχει επιδοθεί η Λευκωσία καθώς ξεκινά η διαδικασία εξόρυξης στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, με την Τουρκία να εκδίδει NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην περίμετρο ασφαλείας της γεώτρησης.

Από την άλλη πλευρά πρώτη η Λευκωσία εξέδωσε σχετική NAVTEX τόσο για την περιοχή της εξόρυξης στο τεμάχιο 11 όσο και για περίμετρο ασφαλείας 500 μέτρων από το σημείο ανάπτυξης του γεωτρύπανου της της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Σύμφωνα με τη οδηγία η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Διαβάστε  Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: "Άγκυρα σταθερότητας" η Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία επικαλείται στελέχη της TOTAL, μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα.
Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιμένοντας στη στείρα πολιτική προκλήσεων και αμφισβητήσεων ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις στη θάλασσα θα γίνουν αύριο και μεθαύριο από τις 5:00 ως τις 10:00 το πρωί σε απόσταση 14 Ναυτικών Μιλίων δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 5,6 και 7 τα οποία διεκδικεί η Τουρκία, θεωρώντας ότι εμπίπτουν στη δική της ΑΟΖ.

Διαβάστε  Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

Παράλληλα η Τουρκία έχει εκδώσει και τρις ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα Βόρεια και Βορειοδυτικά της Κύπρου. Οι ΝΟΤΑΜ δεσμεύουν σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο πέριξ των κατεχομένων και λήγουν στις 4 η ώρα σήμερα.