Γιατί καίνε την Ουάσιγκτον οι συναντήσεις Τραμπ Τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Γιατί καίνε την Ουάσιγκτον οι συναντήσεις Τραμπ Τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Νέες επιπλοκές εμφανίζονται στην υπόθεση της διερεύνησης των σχέσεων ανθρώπων του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με παράγοντες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και στη ρωσική κυβέρνηση έμμεσα ή άμεσα, καθώς οι αποκαλύψεις για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο κατά την προεκλογική περίοδο για οδήγησε τον μεγάλο γιο του προέδρου των ΗΠΑ σε οικειοθελή δημοσιοποίηση τετρασέλιδης αλληλογραφίας για το ζήτημα.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Αμβούργο της Γερμανίας, στο περιθώριο των G20, μετά το πέρας της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε tweet που την χαρακτήριζε “καταπληκτική”, δήλωση που ανασκεύασε με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, όπως και ένα μπαράζ μεταγενέστερων tweets για την επίτευξη συμφωνιών, τα οποία επίσης διαψεύστηκαν από τον υπεύθυνο Τύπου.

Όσον αφορά τη συνάντηση τη συνάντηση με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ την επιβεβαίωσε, προσπαθώντας να προηγηθεί της χιονοστιβάδας αποκαλύψεων που θα ακολουθούσαν. Παράλληλα δημοσιοποίησε οικειοθελώς, μέσω tweeter, την τετρασέλιδη αλληλογραφία με τον ενδιάμεσο που κανόνισε τη συνάντηση, θέλοντας να τραβήξει τη γραμμή μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου ένα βήμα πιο μέσα από κει που θέτουν τα media επικαλούμενα την ηθική.

Διαβάστε  Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο FBI-Ομπάμα, ενώ ο κλοιός γύρω του σφίγγει

Στην πραγματικότητα το ζήτημα εστιάζεται από τους επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ στο γεγονός ότι κατά τις συναντήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ υπέθετε, με βάση την αλληλογραφία, ότι η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια ήταν άνθρωπος του Κρεμλίνου. Η υπερασπιστική γραμμή του μεγάλου γιού του προέδρου των ΗΠΑ τραβάει τη γραμμή στην αιτία της συνάντησης που ήταν η άντληση στοιχείων για τη Χίλαρι και όχι η παροχή εξυπηρετήσεων μετά. Για τη στήριξη που επιχειρήματος αυτού επικαλείται αντίστοιχη πρακτική με την κυβέρνηση της Ουκρανίας που ακολούθησε το επιτελείο των Δημοκρατικών.

Σε κάθε περίπτωση οι διαχωριστικές γραμμές είναι λεπτές και πολλές φορές θολές και στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να αντιπαρέλθει τις κατηγορίες από τη στιγμή που δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για κάποια συγκεκριμένη συμφωνία που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Διαβάστε  ΗΠΑ: Το FBI σκαλίζει στην αυλή του Τραμπ

Οι συναντήσεις και το περιεχόμενο επιβεβαιώθηκαν και από τη Ρωσίδα δικηγόρο η οποία αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είχε υλικό που θα υπέσκαπτε την Χίλαρι Κλίντον, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ Τζούνιορ μόνο γι αυτό ενδιαφερόταν.

«Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε βλαπτική ή ευαίσθητη πληροφορία για την Χίλαρι Κλίντον»

, είπε η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια

Η Ρωσίδα δικηγόρος, που συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε σήμερα πως δεν έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο και πως ήθελε να συζητήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, όχι για την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Θρυαλλίδα για την ανάδειξη του θέματος αποτέλεσε δημοσίευμα των New York Times πως ο Τραμπ Τζούνιορ πληροφορήθηκε από ένα email πριν από τη συνάντηση ότι η προσφορά της δικηγόρου για πληροφορίες που μπορεί να έβλαπταν την Κλίντον αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει την προεδρική εκστρατεία του πατέρα του.

Διαβάστε  Τραμπ κατά FBI: Αφού καρατόμησε τον Μακέιμπ, τώρα επιτίθεται στον Μιούλερ

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και πρώην δημοσιογράφος Ρομπ Γκόλντστοουν ανέφερε σε μήνυμά του προς τον μεγαλύτερο γιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η ρωσική κυβέρνηση ήταν η πηγή εν δυνάμει βλαπτικών πληροφοριών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τρία πρόσωπα με γνώση για το email.