Σε πτωτική τροχιά αν και με μικρότερο ρυθμό παρέμεινε ο πληθυσμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017, απόδειξη ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στη μετανάστευση σχεδόν 1 εκατ, ανθρώπους.
Θετικό είναι το γεγονός της μείωσης του ρυθμού εξόδου του πληθυσμού καθώς αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των προοπτικών απασχόλησης. Ωστόσο η μείωση του πληθυσμού οφείλεται τόσο στη μετανάστευση νέων όσο και στην αρνητική σχέση θανάτων-γεννήσεων, η οποία βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο της Ευρωζώνης.
Συνεχώς φθίνουσα πορεία θα ακολουθήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας έως τα μέσα του αιώνα μας, εξαιτίας των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων. Αυτό προβλέπει μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Προβλέπεται ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.
Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Στην Ευρώπη μόνο η Ιταλία έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.
Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.