Κινήσεις που καταμαρτυρούν εντεινόμενη ανησυχία για τις εμπορικές πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούν οι ηγέτες των υπολοίπων άμεσα εμπλεκόμενων χωρών. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις πανικού της ΕΕ επισπεύδοντας την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία και την εφαρμογή της CETA για τις 21 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G20 στο Αμβούργο η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται «προσωρινά» από τις 21 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, συμφώνησαν στην ημερομηνία αυτή, λίγο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της.
Η «προσωρινή» εφαρμογή της CETA θα ξεκινήσει εν αναμονή της πλήρους ισχύος του συμφωνίας, μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια όλων των μελών της ΕΕ.
Αν και η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το καναδικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η επικύρωσή της από τα 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια στην ΕΕ είναι ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος, που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Ο ίδιος ο Τριντό πρότεινε στον Γιούνκερ την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό».
Χθες ανάφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η CETA «θα εφαρμόζεται κατά 98%» από τις 21 Σεπτεμβρίου, «γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».
«Είναι σημαντικό που επιχειρήσεις και οι πολίτες μας, που είναι οι πραγματικοί νικητές της συμφωνίας αυτής, θα αρχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά της χωρίς καθυστέρηση»
σχολίασαν Γιούνκερ και Τριντό.
Βάσει της CETA, θα αρθεί το 99% των τελωνειακών δασμών με τον Καναδά και θα ενισχυθεί κατά 25% το εμπόριο της ΕΕ με τη χώρα, τον 12ο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.