Παρακολουθώντας τις μεταναστευτικές ροές από smartphone και ψηφιακά αποτυπώματα

Παρακολουθώντας τις μεταναστευτικές ροές από smartphone και ψηφιακά αποτυπώματα

Τα ψηφιακά αποτυπώματα που αφήνουν οι μετανάστες με τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο για συνοριακές διαβάσεις ή άλλες πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν στο ταξίδι τους, σκιαγραφούν τη διαδρομή τους, δίνοντας πληροφορίες για τα μονοπάτια και τα χρονοδιαγράμματα των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Research Centre.

Το 2015, η Συρία και η Ιράκ αποτελούσαν πατρίδα του 38% των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που έφτασαν και ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν από την Τουρκία στη Ελλάδα μέσω θαλάσσης προτού συνεχίσουν στους τελικούς τους προορισμούς στην Ευρώπη. Καθώς τα αραβικά είναι η μητρική τους γλώσσα τα δεδομένα των αναζητήσεων σε αυτήν που έγιναν στην Τουρκία, συνδυασμένα ,με κάποιους συγκεκριμένους όρους, όπως «Ελλάδα», «λαθρέμπορος» κλπ δίνουν μεγάλο αριθμό δεδομένων τα οποία η ανάλυση της έκθεσης συγκρίνει με δεδομένα κυβερνητικών και διεθνών υπηρεσιών προσφύγων.

Οι αναζητήσεις του όρου «Ελλάδα», στα αραβικά, που έγιναν στην Google στην Τουρκία, κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 2015, και δύο μήνες αργότερα κορυφώθηκε και ο όγκος των μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

Τα ψηφιακά αποτυπώματα των μεταναστών δεν περιορίζονται απλώς στο αρχικό τους ταξίδι. Μόλις φτάσουν στην Ευρώπη, οι πρόσφυγες υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισέρχονται και να περιμένουν την επεξεργασία των αιτήσεών τους. Ωστόσο, ορισμένοι πρόσφυγες μετακινούνται μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, υποβάλλοντας αντίστοιχη αίτηση σε περισσότερες απο μία ευρωπαϊκές χώρες.
Παρόλο που οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ το Μάρτιο του 2016, οι Σύριοι και Ιρακινοί μετανάστες που είναι ήδη στην Ευρώπη, όπως εκείνοι που είναι στην Ουγγαρία, δεν έχουν σταματήσεις να αναζητούν τρόπους να εισέλθουν στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

 

Οι αναζητήσεις της Google στα αραβικά για “γερμανικά” παρέμειναν ισχυρές, παρόλο που οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία μειώθηκαν σημαντικά μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Όπως δείχνει ένας αυξανόμενος αριθμός νέων αφίξεων που εγγράφηκαν στα γερμανικά μαθήματα ένταξης, οι Σύροι και οι Ιρακινοί ενδεχομένως συνέχισαν να αναζητούν τον όρο ” Γερμανικά “, παρόλο που ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου έχει μειωθεί.

Παρόλο που η πρόβλεψη και αποκρυπτογράφηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς από την ανάλυση των αναζητήσεων στο διαδίκτυο έχει πολλούς περιορισμούς, ωστόσο αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο εξερεύνησης των μεταναστευτικών ρευμάτων που διασχίζουν τα διεθνή σύνορα.