Ο Ερντογάν κρατά ανοιχτό το Κυπριακό με απειλές και… τρόμο

Ο Ερντογάν κρατά ανοιχτό το Κυπριακό με απειλές και… τρόμο

Να διατηρήσει το Κυπριακό ανοιχτό και να θέσει εκ νέου όρους για επιμέρους διαπραγματεύσεις επιχειρεί με υψηλούς τόνους, απειλές και επενδύοντας στον ρόλο του ταραξία της περιοχής ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως προκύπτει από την πατέντα συμπεριφοράς που ακολουθεί τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της κυβέρνησής του μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάντα στης Ελβετίας.

Αρχικά ξεκίνησε από τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 όπου αποκάλυψε την ύπαρξη και άλλων σχεδίων “Β και Γ” για την Κύπρο, τα οποία διαθέτει η Άγκυρα, για να συνεχίζει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη όπου απείλησε για ακόμη μια φορά τις πολυεθνικές εταιρίες που έχουν υπογράψει και εκτελούν έργα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία θέλει να κρατήσει το Κυπριακό ζεστό και να αλλάξει τους όρους των διαπραγματεύσεων εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τακτική η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο καθώς δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από Αθήνα και Λευκωσία όσο και από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Διαβάστε  Οι αγορές τσακίζουν τη λίρα, οδηγούν στη σύγκρουση Ερντογάν-τραπεζιτών

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία προσπαθούν διατηρώντας το Κυπριακό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος να πειθαναγκάσουν την Άγκελα Μέρκελ να προσεγγίσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανοίγοντας κεφάλαια και προσφέροντας στήριξη και πολιτική αναγνώριση, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή τη φάση, ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η μετεγκατάσταση των δυο γερμανικών μοιρών αεροσκαφών από τη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Ιορδανία λόγω των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας που δεν επιτρέπουν την επίσκεψη Γερμανών Βουλευτών στη βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε ότι χάθηκε μία ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εποικοδομητική στάση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος λυπήθηκε για την εξέλιξη αυτή. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων».

Διαβάστε  Ο Καμμένος μιλάει για επέκταση χωρικών υδάτων και γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα μια ακόμη διασταλτική ερμηνεία του διεθνούς Δικαίου υποστηρίζοντας ότι η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία»

είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να κατονομάσει τις εταιρείες.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε πως θέλει να υπενθυμίσει ότι οι υδρογονάθρακες στη κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν και στις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους).

Κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφύγει μονομερείς, όπως είπε ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν.

Διαβάστε  Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ

Η Τουρκία είπε, έχει εξουσιοδότηση να προστατεύσει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην εμποδίζει την ειρήνη με τέτοιες ενέργειες (γεωτρήσεις) και να τηρήσει εποικοδομητική στάση χωρίς «μονομερείς ενέργειες»

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.