Δεύτερο περιστατικό διάψευσης λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Αμβούργο εντείνει τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ να κυβερνήσει και να εκπέμψει τα κατάλληλα μηνύματα πολιτικής αλλά και να οριοθετήσει σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού ανάρτησε tweet για τη συνεργασία με τον Πούτιν στον τομέα του cybersecurity ανάρτησε νέο υπαναχωρώντας.
Πριν από αυτό το περιστατικό και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για “καταπληκτική συνάντηση που έφερε αποτελέσματα“, αναφερόμενος επίσης στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Λευκός Οίκος διέψευδε λέγοντας ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα από τις διμερείς επαφές.
Στα θέματα του cybersecurity τα tweet του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι ποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να εμπιστευτεί τη Μόσχα, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να ανασκευάσει επί της ιδέας για τη συγκρότηση μιας κοινής ομάδας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με την Ρωσία, γράφοντας στο Twitter ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει.
Ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν την Παρασκευή τη συγκρότηση μιας «προστατευμένης ομάδας κυβερνοασφάλειας», προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κίνδυνος ηλεκτρονικής παρεμβολής σε εκλογικές διαδικασίες.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή προκάλεσε από την αρχή πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την άσκηση κριτικής από Ρεπουμπλικάνους που αναρωτήθηκαν γιατί η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα, μετά τις υποψίες για εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, στις ΗΠΑ.
The fact that President Putin and I discussed a Cyber Security unit doesn't mean I think it can happen. It can't-but a ceasefire can,& did!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2017
«Δεν είναι η πιο ηλίθια ιδέα που έχω ποτέ ακούσει, αλλά βρίσκεται αρκετά κοντά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα στο NBC.
Ο Ας Κάρτερ που υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ειρωνικά στο CNN: «Είναι όπως αυτός που ληστεύει το σπίτι σου και σου προτείνει μία ομάδα εργασίας για τις ληστείες».
Ο σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ, αλλά και υπουργοί του, όπως, ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κι ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, προσπάθησαν να εξηγήσουν την ιδέα του Αμερικανού προέδρου. Ο Μνούτσιν δήλωσε το Σάββατο, ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν στην δημιουργία «μιας ομάδας κυβερνοασφάλειας προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, ενώ θα συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο».
Μετά τις αντιδράσεις, τελικά ο Τραμπ υποβάθμισε το θέμα, γράφοντας στο Twitter:
«Το γεγονός ότι εγώ κι ο πρόεδρος Πούτιν συζητήσαμε την “Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο” και την συγκρότηση μιας ομάδας, δεν σημαίνει πως νομίζω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν μπορεί να γίνει».