Αποθέματα, μετοχές ξένων εταιριών και χρυσός, το μαξιλάρι ασφαλείας του Κατάρ

Αποθέματα, μετοχές ξένων εταιριών και χρυσός, το μαξιλάρι ασφαλείας του Κατάρ

Την ανθεκτικότητα της οικονομίας του Κατάρ επιχείρησε να αναδείξει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του εμιράτου θέλοντας να καθησυχάσει τους καταθέτες και συνεργάτες της χώρας ότι οι κυρώσεις από το γκρουπ των τεσσάρων υπό τη Σαουδική Αραβία δεν έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις, καθώς η ρευστότητα είναι παραπάνω από επαρκής όπως και οι διεθνείς τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Κατάρ, Σείχη Αμπντουλάχ Μπιν Σαούντ αλ-Θάνι το Κατάρ διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα και επενδυτικές τοποθετήσεις 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που υπερκαλύπτει τις όποιες επιπτώσεις από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες υπό τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία του Κατάρ και οι επιπτώσεις της κρίσης

Διαφήμιση

Στην πραγματικότητα το Κατάρ είναι ακόμη πιο ανθεκτικό καθώς οι μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου είναι σε χώρες εκτός της περιοχής, που συνεπάγεται ότι τα έσοδά του δεν κάμπτονται, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη συμμετοχή στη Deutsche Bank και άλλες εταιρίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. θέσεις που εξασφαλίζουν ιδιαίτερα ισχυρή διπλωματική στήριξη.

«Αυτή είναι η αξιοπιστία του συστήματος μας κι έχουμε αρκετή ρευστότητα προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης»

δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ.

Όπως ανέφερε, η κεντρική τράπεζα του εμιράτου διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κι αποθέματα χρυσού, ενώ η αρμόδια αρχή επενδύσεων (Qatar Investment Authority) έχει τοποθετήσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες μπορούν να ρευστοποιηθούν.

Ωστόσο τη χώρα έχει ήδη υποβαθμίσει η S&P ενώ η Moody’s αναθεώρησε επί τα χείρω σε αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές η έκρυθμα αυξητική τάση του δημοσίου χρέους που σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσίων εσόδων δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κοκτέιλ που υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να υποσκάψει την αναπτυξιακή προοπτική.