Αντιφατικό με δομημένες αδυναμίες και διατυπώσεις που θα οδηγήσουν σε εμπλοκή κάθε προσπάθεια άσκησης ενιαίας διεθνούς πολιτικής για τους πρόσφυγες και τις ροές υπό τον ΟΗΕ, είναι το ανακοινωθέν των G20 από το Αμβούργο της Γερμανίας.
Αν και βρίθει καλών προθέσεων και καλεί για ανάληψη συντονισμένης δράσης, εν τούτοις αποτελεί μνημείο εσωτερικής αποδόμησης του ίδιου του σκοπού του, καθώς αναγνωρίζει κατ εξαίρεση δικαιώματα εθνικής προσφυγικής πολιτικής με βάση υποκειμενικά και μη προσδιοριζόμενα ζητήματα εθνικής ασφαλείας.
Στην πραγματικότητα το ανακοινωθέν των G20 υποσκάπτει τη δυνατότητα οργανισμών όπως ο ΟΗΕ αλλά και η ΕΕ στην εφαρμογή ενιαίων και υποχρεωτικών πολιτικών στη μετανάστευση και την ενσωμάτωση. Αν και δεν έχει ουσιαστική νομική ισχύ έναντι συνθηκών και συνεπώς δεν μπορεί να τις υπερβεί, εν τούτοις αποτελεί μείζον πλήγμα στην προσπάθεια εφαρμογής τους.
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο το ανακοινωθέν των G20 για το προσφυγικό αποτελεί μια ξεκάθαρη επικράτηση των θέσεων Τραμπ και της πολιτικής ατζέντας των φοβικών, που επιθυμούν μεγαλύτερη εθνική ελευθερία στη διαχείριση ανθρώπων με θολά standard και στο σκοτάδι, χωρίς διεθνή κριτική και κατοχύρωση του δικαιώματος υποβάθμισης της ασφάλειας των προσφύγων και μη τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της εθνικής ασφαλείας.
Ακολουθεί μεταφρασμένο το εδάφιο του ανακοινωθέντος των G20 που αφορά στο προσφυγικό
Ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας για τον εκτοπισμό και τη μετανάστευση:
Ο κόσμος αντιμετωπίζει ιστορικά επίπεδα μετανάστευσης και καταναγκαστικής μετακίνησης. Ενώ η μετανάστευση επηρεάζεται από πολλές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, οι καταλύτες της αναγκαστικής μετακίνησης περιλαμβάνουν συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές καθώς και παραβάσεις ανρθωπίνων δικαιωμάτων. Οι τάσεις της μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης είναι σημαντικές για τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Το κοινωνικό και οικονομικό Τα οφέλη και οι ευκαιρίες ασφαλούς, τακτικής και τακτικής μετανάστευσης μπορεί να είναι σημαντικές.
Η αναγκαστική μετακίνηση και η παράτυπη μετανάστευση σε μεγάλες κινήσεις, από την άλλη πλευρά,
Συχνά παρουσιάζουν πολύπλοκες προκλήσεις.
Υποστηρίζουμε τις χώρες που επιλέγουν να αναπτύξουν οδούς μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εθνικά προσδιορισμένης ενσωμάτωσης καθώς και την υιοθέτηση της πολιτικής της G20 που περιλαμβάνει πρακτικές για την εύλογη και αποτελεσματική ένταξη στην αγορά εργασίας των τακτικών μεταναστών και των
Αναγνωρισμένων Προσφύγων. Τονίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τα σύνορά τους και να θεσπίζουν πολιτικές στο δικό τους έδαφος, καθώς και της εθνικής ασφάλειας, και του ασφαλούς και ανθρώπινου επαναπατρισμού και του επανένταξης των μεταναστών που δεν είναι επιλέξιμοι να παραμείνουν ασφαλείς και ανθρώπινοι. Εμείς δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών.
Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες μετατόπισης πληθυσμών. Καλούμε για συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια και κοινές δράσεις, ιδίως όσον αφορά τις χώρες και κοινότητες που υπόκεινται σε υψηλές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και για συνδυασμό τόσο μιας προσέγγισης έκτακτης ανάγκης όσο και μιας μακροπρόθεσμης. Για το σκοπό αυτό, αναγνωρίζουμε τη σημασία της σύναψης συργασιών με τις χώρες προέλευσης και τους ενδιάμεσους προορισμούς. Θα προωθήσουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στις χώρες αυτές.
Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, ειδικότερα κοντά στην περιοχή καταγωγής τους και, κατά περίπτωση, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο και των παιδιών, ιδίως των ασυνόδευτων, και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους.
Ζητάμε τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ως απάντηση στον εκτοπισμό και να αναγνωρίζουμε την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων και θεσμικών δομών ανάλογα. Επομένως, προσβλέπουμε στα αποτελέσματα της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών
στην κατεύθυνση υλοποίησης του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες και για ασφαλή, τακτική και τακτική μετανάστευση, όπως προβλέπεται να υιοθετηθούν το 2018. Τονίζουμε την ανάγκη παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο του εκτοπισμού και της μετανάστευση, καθώς και τις οικονομικές συνέπειές τους. Για το σκοπό αυτό, ζητάμε από τον ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, να μας ενημερώνει ετησίως για τις τάσεις και τις πολιτικές προκλήσεις