Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να έχει περιορίσει δραστικά τις προσφυγικές ροές μέσω Αιγαίου και με τον Βαλκανικό διάδρομο κλειστό ενώ Συρία και Λιβύη παραμένουν εμπόλεμες ζώνες και καθώς το Ισλαμικό Κράτος αναζητά νέες πηγές εσόδων έχοντας χάσει εδάφη, το προσφυγικό αναδεικνύεται σε βασική πλουτοπαραγωγική πηγή για τους τρομοκράτες που εμπλέκονται και αφομοιώνουν στις τάξεις τους οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί τους εμπόρους ανθρώπων και τους διακινητές στην αναζήτηση νέων οδών με στόχο την ενίσχυση των ροών άρα και των εσόδων, ενώ ενισχύει την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και καθιστά τους ανθρώπους και τα ναυάγια ζωντανά ηχηρά μηνύματα προς τη Δύση.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο προσφυγικό
Με την Ιταλία να έχει φτάσει στα όριά των ανοχών και αντοχών και να θέτει θέμα κλεισίματος λιμανιών και άρδην επαναπατρισμών καθώς και επιτάχυνσης προωθήσεων η ΕΕ αναγκάζεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί.
Η πιο στενή συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης για τον έλεγχο των ροών, η ενίσχυση των δυνάμεων στο Μάλι και οι συμφωνίες ανάσχεσης ροών με τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και την Αίγυπτο αποδεικνύονται κατώτερες των προσδοκιών απέναντι σε ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα.
Τώρα και η Ισπανία μπαίνει εκ νέου στο χάρτη έντασης του προσφυγικού καλούμενη να αντιμετωπίσει ραγδαία και πολυμέτωπη αύξηση των ροών τόσο από τον θύλακα του Μαρόκου όπου έχει χερσαία σύνορα αλλά και δια θαλάσσης.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη επιλέγουν έναν νέο θαλάσσιο δρόμο προς την Ισπανία, όπου οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη.
Από την Τετάρτη οκτώ πλοιάρια που μετέφεραν 380 ανθρώπους έχουν διασωθεί στα ανοικτά της Ανδαλουσίας, στη θάλασσα του Αλμποράν μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.
“Ανησυχούμε διότι παρατηρούμε αριθμούς που δεν βλέπαμε εδώ και χρόνια. Και είναι μια επικίνδυνη περιοχή, όπου τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά”, αναφέρει ο Μικέλ Αράγουας εκπρόσωπος της SOS Ρατσισμός Ισπανίας.
Στην αρχή της εβδομάδας ένα κύμα ανέτρεψε ένα φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν 52 πρόσφυγες. Μόνο τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί. “Η χειρότερη τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας για την ισπανική Μεσόγειο”, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σύμφωνα με την οποία η αύξηση στις αφίξεις προσφύγων επιβαρύνει ήδη τις ανεπαρκείς για την υποδοχή μεταναστών υποδομές της Ισπανίας.
Μεταξύ του Ιανουαρίου και του τέλους Ιουνίου περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ ολόκληρο το 2016 ο αριθμός τους έφτασε μόλις τις 8.100.
Αφρικανοί από τη Γουινέα, τη Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και τη Μπουρκίνα Φάσο, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας της πολιτικής ή οικονομικής ασταθειας, φαίνεται να αποφεύγουν πλέον τον δρόμο μέσω του Νίγηρα και της Λιβύης προς την Ιταλία.
Κάθε χρόνο οι μεταναστευτικές οδοί αλλάζουν: μετά το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2016 της “Βαλκανικής οδού”, οι μετανάστες στράφηκαν στη Λιβύη και την Ιταλία.
Όμως πλέον κάποιοι γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο και ότι οι έλεγχοι εκεί είναι “ολοένα και πιο αυστηροί”, σύμφωνα με την Ελένα Μαλένα Γκαρσόν της Caminando Fronteras, μιας οργάνωσης που βοηθά τους πρόσφυγες.
Οι δραματικές μαρτυρίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αυξάνονται.
Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι πουλήθηκαν σε “σκλαβοπάζαρα”, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Η UNHCR αναφέρει μαρτυρίες για “φρικτές” συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια και φυλακίσεις.
Οπότε πολλοί επιλέγουν να φτάσουν στο Μαρόκο ή την Αλγερία και στη συνέχεια να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ισπανία. Τους προσελκύει το πιο σύντομο και πιο φθηνό ταξίδο.
Στους Αφρικανούς που φεύγουν από τη Λιβύη προστίθενται και οι Μαροκινοί από την επαρχία Ριφ, επίκεντρο ενός λαϊκού κινήματος που ζητεί την ανάπτυξη αυτής της περιθωριοποιημένης επαρχίας, με συχνές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και συλλήψεις.
Μέχρι στιγμής η Ισπανία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις εκκλήσεις της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέπει στα πλοία που σώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της και να βοηθήσει στην υποδοχή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.
Όπως έχει κατ επανάλήψη επισημάνει το Crisis Monitor σε αυτή τη φάση παρακολουθούμε trailer από τα προσεχώς της προσφυγικής κρίσης η οποία είναι αναπόφευκτο να ενταθεί λόγω του λιμού σε 4 χώρες της Αφρικής και των εμφύλιων και εθνοτικών συγκρούσεων που επηρεάζουν συνολικά 17 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει το μακρύ δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και για την ανάσχεση του οποίου απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και κεφάλαια.
[infogram id=”asylum_granted_eu” prefix=”9i9″ format=”interactive” title=”Asylum granted EU”]