Θέμα ωρών η απελευθέρωση της Μοσούλης: Μάχες πόρτα, πόρτα

Θέμα ωρών η απελευθέρωση της Μοσούλης: Μάχες πόρτα, πόρτα

Στο τελικό στάδιο της εκδίωξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη βρίσκονται οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού σε μια επιχείρηση που διαρκεί ήδη πάνω από οκτώ μήνες και αποτελεί το ορόσημο της εκδίωξης του IS από το Ιράκ, καθώς η Μοσούλη αποτελούσε την πρωτεύουσά του.

Την ίδια στιγμή σφοδρές είναι οι μάχες και στη de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τη Ράκκα, όπου δυνάμεις που συμμετέχουν Κούρδοι αντάρτες, ο αραβικός στρατός και τμήματα του στρατού του Άσαντ υποστηριζόμενα από την αεροπορία των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και μάχονται πλέον στις γειτονιές.

Στο Ιράν τα διεθνή media βοούν ότι oι ιρακινές αρχές θα ανακοινώσουν από στιγμή σε στιγμή την επιτυχή ολοκλήρωσης της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης πόλης της χώρας.

Διαφήμιση

“Η ανακοίνωση επίκειται”, δήλωσε ότι ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός. “Δεν μπορώ να πω αν θα είναι σήμερα ή αύριο, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ σύντομα”.

Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται ακόμη στη Μοσούλη έχουν “απελπιστεί” και πολεμούν μέχρι θανάτου σε μια μικρή περίμετρο δύο (οικοδομικών) τετραγώνων στην καρδιά της παλιάς πόλης, κοντά στον ποταμό Τίγρη, δήλωσε ο στρατηγός Σοφτζ.

Ορισμένοι προσποιούνται ότι είναι νεκροί, φορούν γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά και ανατινάζονται καθώς πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Γυναίκες που πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.

Μερικοί τζιχαντιστές, ωστόσο, προσπαθούν να διαφύγουν και αφού ξυρίζουν τη γενειάδα τους και άλλαξαν ρούχα αναμιγνύονται μέσα στο κύμα των προσφύγων.

Η μάχη της Μοσούλης άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2016, ήδη οκτώ και πλέον μήνες και οι μάχες εντάθηκαν σταδιακά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, πλησίαζαν στο κέντρο της πόλης.

Για να επιβραδύνει την προώθησή τους, το ΙΚ τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σχεδόν σε όλα τα κτίρια μέσα από τα οποία περνούσαν οι μαχητές του. Βόμβα βρέθηκε ακόμη και κάτω από μια κούνια, διηγείται ο αμερικανός στρατηγός.

Η τελική νίκη θα είναι καμπή για τις ιρακινές δυνάμεις, που είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014.

“Τους αξίζει να τη γιορτάσουν και να νιώσουν την περηφάνια και την αίσθηση της αποστολής που εξετελέσθη δια της στρατιωτικής ισχύος”, δήλωσε ο στρατηγός “συγχαίροντάς τους εκ των προτέρων γι αυτή τη μεγάλη μάχη”.

“Αυτή η μάχη στη Μοσούλη δεν συγκρίνεται επ΄ουδενί με το πώς πολεμούν οι στρατιώτες στην εποχή μας. Πρέπει να ανατρέξουμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρούμε κάτι που θα ταίριαζε μόνο σε αυτό”, τόνισε. Ο αμερικανός στρατηγός, ο οποίος διευθύνει το κέντρο κοινών επιχειρήσεων του συνασπισμού κατά του ΙΚ στη Βαγδάτη, εκτιμά ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης δεν είναι παρά ένα στάδιο στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.