Οι G 20 τα βρήκαν και στο εμπόριο, όχι όμως στο κλίμα

Σε Σύνοδο-ορόσημο αναδεικνύεται η συνάντηση των G 20 στο Αμβούργο της Γερμανίας καθώς για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ η παγκόσμια κοινότητα φάνηκε να ανακτά χαμένο έδαφος και να κινείται συλλογικά προς μια κατεύθυνση, ακόμα και σε επίπεδο δηλώσεων, θεαθήναι και χωρίς ακραίες συμπεριφορές. Αυτή την ώρα τα επιτελεία επεξεργάζονται το τελικό -κοινό- ανακοινωθέν επί του οποίου υπήρξε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, ακόμα και στο εμπόριο, εκτός όμως από το κλίμα.

Η Σύνοδος βρίθει συμβολισμών καθώς διοργανώθηκε από την Άγκελα Μέρκελ στη γενέτειρά της, που αποτελεί παράλληλα κοιτίδα των αριστερών κινημάτων με στόχο να δείξει ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή χώρα σε όλους και ότι εμπνέεται και ισχυροποιείται από τις αντιθέσεις της. Ωστόσο η βιαιότητα των συγκρούσεων ανάγκασε τις αρχές να μεταφέρουν πρόσθετες δυνάμεις από γειτονικά κρατίδια, δείχνοντας ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων διευρύνεται και οι αντιδράσεις εντείνονται. Η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται ως επιτυχία της Συνόδου και πιστώνεται στην Άγκελα Μέρκελ η οποία κεφαλαιοποιεί τα πάντα στο δρόμο προς την κάλπη. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υπέρβαση των αντιθέσεων στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου.

Διαβάστε  Ο Τραμπ θέλει να τινάξει τη συμφωνία με το Ιράν στον αέρα, το γράφημα έχει τις απαντήσεις
Police officers stay next to water canons during a protest against the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Thursday, July 6, 2017. The leaders of the group of 20 meet July 7 and 8. (AP Photo/Michael Probst)

Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών συμφώνησαν σε κοινή διατύπωση κατά του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, ένδειξη μεγάλου συμβιβασμού από τον Ντόναλντ Τραμπ, που ακόμα και αν περιορίζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι σαφές ότι στέλνει μήνυμα συμπόρευσης, με την ομάδα των G 20, που συνεπάγεται αποδοχή του status quo.

Διαφήμιση

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ομάδες υποστήριξης της διάσκεψης εργάστηκαν μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την διάσκεψη της G20.

Διαβάστε  Ανησυχία από την κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Οι δυσκολίες για το εμπόριο ξεπεράστηκαν μετά την συμφωνία των Αμερικανών αξιωματούχων για την υιοθέτηση φρασεολογίας κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

«Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ένα τελικό ανακοινωθέν. Υπάρχει ένα θέμα που παραμένει κι αυτό είναι το κλίμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός»

δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
«Έχουμε όλα τα βασικά. Έχουμε ένα ανακοινωθέν για την ομάδα χωρών G20 κι όχι για την G19» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πολλές ήταν και οι επιμέρους συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του G 20 ξεκινώντας από:

  • τη Μαραθώνια συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, που κατέληξε σε συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία,
  • το κοινό ανακοινωθέν των BRICS για υπέρ της προώθησης της συμφωνίας για το κλίμα,
  • Τη συμφωνία για τη σημασία της εκεχειρίας στην Ουκρανία
  • Το πρώτο βήμα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Βρετανίας
Διαβάστε  Ο κόσμος στο χείλος εμπορικής αναρχίας

Τέλος επί τάπητος τέθηκαν και αμφιλεγόμενα θέματα όπως η ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, το ζήτημα της απειλής της Βορείου Κορέας, οι οικονομικέ σχέσεις Κίνας-ΕΕ και η οριοθέτηση των ζωνών επιρροής στα Βαλκάνια, ζητήματα που φαίνονται ελάσσονος σημασίας μπροστά σε άλλα, τα οποίο όμως είναι πολύ εύκολο να γεννήσουν κρίσεις και ως εκ τούτου η ψηλάφηση τους βοηθά στον κατευνασμό τους και κρατά το πολιτικό προσωπικό σε εγρήγορση.

[graphiq id=”lXtjT4dnZhX” title=”G20: Το προφίλ, ο σκοπός, τα μέλη… το εμπόριο” width=”700" height=”669" url=”https://sw.graphiq.com/w/lXtjT4dnZhX” frozen=”true”]

Διαφήμιση