Ο ESM εκταμιεύει τη δόση των 8,5 δισ. σε δυο δόσεις

Ο ESM εκταμιεύει τη δόση των 8,5 δισ. σε δυο δόσεις

Εγκρίθηκε σήμερα από τον ESM , μετά από τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και αφού εκπληρώθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών, η δόση των 7,7 δισ. που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές. Συνολικά ο ESM ενέκρινε 8,5 δισ., αλλά τα 800 περίπου εκατ. θα καταβληθούν σε δεύτερη φάση.

Την προσεχή Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν κρατικά ομόλογα, ύψους 6,9 δισ. ευρώ, και να καταβληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Η εκταμίευση των εναπομεινάντων 800 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού δημοσίου στη διαδικασία αποπληρωμής οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη είχε αναβληθεί η ψηφοφορία για την έγκριση της δόσης καθώς απέμεναν τεχνικές λεπτομέρειες από ελληνικής πλευρά και οι γενικοί διευθυντές του ESM κράτησαν απολύτως τυπική στάση ενισχύοντας την πίεση για υλοποίηση προς Αθήνα.

Διαφήμιση

«Η σημερινή απόφαση καταδεικνύει πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις»

δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, χαιρετίζοντας

«τον μακρύ δρόμο που έχει διανύσει η χώρα προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» έσπευσε να προσθέσει.
Την Τετάρτη, ο ESM είχε προχωρήσει και στην έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων της β’ αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί προς την Ελλάδα έως σήμερα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, αγγίζει τα 39,4 δισ. ευρώ.

Ισχυρό σήμα ελπίδας χαρακτήρισε την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. από το δ.σ. του ESM ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω twitter, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Pierre Moscovici

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων»