ΗΠΑ: Εκκολάπτεται μπλόκο στις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Εκκολάπτεται μπλόκο στις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία

Δυναμική και στήριξη από τα media αρχίζει να αποκτά πρωτοβουλία γερουσιαστή από το Rhode Island κατά της πώλησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, μετά από την επιδείνωση των διμερών σχέσεων που καταγράφηκε κατά τη συνάντηση του Ντόναντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και συνεπακόλουθα περιστατικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων David Cicilline, που είναι μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προτείνει την απαγόρευση ως τροπολογία σε νομοσχέδιο (National Defense Authorization Act 2018) η ψήφιση του οποίου θα γίνει από το κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε  Σφίγγα ο Πομπέο για Τουρκία: "Προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στο NATO"

Η κινητοποίηση του Αμερικανού αξιωματούχου έχει ως αιτία το περιστατικό του ξυλοδαρμού διαδηλωτών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον από προσωπικό ασφαλείας του Τούρκου προέδρου. Η πρόταση, μια από τις 90 τροπολογίες στο νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τον λαβύρινθο του αμερικανικού νομοθετικού συστήματος αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια κίνηση υπό το πρίσμα της αυξανόμενης έντασης που υπάρχει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Η τροπολογία Cicilline προτείνει την απαγόρευση παράδοσης των Lightning II στην Τουρκία έως ότου η κυβέρνηση Τραμπ αποδείξει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στην διερεύνηση του περιστατικού της 16ης Μαΐου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας η THK προγραμματίζεται να παραλάβει τα πρώτα της F-35 «νωρίς το 2019».