Fake news: Μπαζούκας κατά της Δημοκρατίας, σε ελεύθερη κυκλοφορία

Fake news: Μπαζούκας κατά της Δημοκρατίας, σε ελεύθερη κυκλοφορία

Η χρήση των ψευδών ειδήσεων και ανύπαρκτων προσώπων για την προώθηση ειδήσεων ή την αναχαίτιση αντιπάλων αποτελεί το σύγχρονο “παράνομο” όπλο στη φαρέτρα της πολιτικής αντιπαράθεσης, κάθε “βολή” όμως πληγώνει πρώτα τη Δημοκρατία, ενισχύει τους επικριτές της ελεύθερης έκφρασης και ενισχύει τις πιέσεις για λογοκρισία στο internet. Ένα όπλο τόσο ισχυρό και περιζήτητο, που η παραγωγή του γίνεται αυτόματα, χωρίς ανάθεση, καθώς είναι μια εύκολη διαδικασία, που δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξοπλισμό και αποφέρει σημαντικά χρηματικά οφέλη.

Για τις “φτωχές” περιοχές του πλανήτη τέτοιες δράσεις αποτελούν μέσο επιβίωσης, καθιστώντας αδύναμους ανθρώπους στρατιώτες αλλότριων σκοπών και δράσεων και δράστες άγνωστων σε αυτούς εγκλημάτων. Τέτοια είναι και η περίπτωση περιοχής της πΓΔΜ, που έχει πλέον συνδέσει το όνομα της με τις αμερικανικές εκλογές και τον Ντόναλτ Τραμπ.

Διαβάστε  Διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019

Μόλις 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σκοπίων, βρίσκεται η πόλη Βελέλη. Πρόκειται για μια γραφική περιοχή, με έντονη φυσική ομορφιά και υψηλές θερμοκρασίες, που θα δικαιολογούσαν την ενίσχυση της φήμης της για τουριστικούς λόγους. Αντ’ αυτού η περιοχή έγινε παγκοσμίως γνωστή για την τεράστια προώθηση ψευδών ειδήσεων, με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να αποτελούν ταυτόχρονα πρεμιέρα και κύκνειο άσμα των τοπικών «επιχειρήσεων» διάδοσης fake news. Οι «επιχειρηματίες» που δραστηριοποιήθηκαν στη διάδοση πλαστών ή παραπλανητικών ειδήσεων προς υποστήριξη του Ντόναλτ Τραμπ κέρδισαν αρκετά χρήματα.
[graphiq id=”7HjJ93e1WBf” title=”ΗΠΑ: Ενήλικες που ενημερώνονται από τα Social Media” width=”700" height=”495" url=”https://sw.graphiq.com/w/7HjJ93e1WBf” frozen=”true”]

Διαφήμιση

Όπως περιγράφουν νεαροί κάτοικοι της περιοχής, με μια πολύ απλή δουλειά, τη διατήρηση κάποιον ψεύτικων λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωση και την προώθηση μέσω αυτών ψευδών ειδήσεων κατάφερναν να κερδίζουν χρήματα από την κυκλοφορία που δημιουργούσαν για τις διαφημίσεις στους ιστότοπους που προωθούσαν.

Διαβάστε  Έτοιμη για "εγκλήματα" η ακροδεξιά στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Ετσι στήνεται η προπαγάνδα και τα troll σε Facebook και twitter

Όπως εξηγούν οι spammers, χλευάζοντας μάλιστα τις φήμες που θέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίζει τη δραστηριότητα αυτή της περιοχής, η υποστήριξη προς τον Τραμπ ήταν καθαρά επιχειρηματική επιλογή. Όπως χαρακτηριστικά λένε «είναι σαν μια μικρή μαγική λέξη που γαντζώνει όλους». Και απέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά. Σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, και που οι κάτοικοι οι οποίοι είναι αρκετά τυχεροί να έχουν μια δουλειά κερδίζουν περίπου 300€ το μήνα, η δική τους «επιχείρηση» απέφερε έως και 1000€ το μήνα.
[gra[graphiq id=”69vhKINVpoF” title=”Από που ενημερώνονται οι Αμερικανοί” width=”700" height=”535" url=”https://sw.graphiq.com/w/69vhKINVpoF” frozen=”true”]

Διαβάστε  Εργαλεία - "power to the users" από Facebook και twitter

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Πρόστιμα 50 εκατ. σε facebook και social media για fake news

Με τα fake news να αποτελούν πλέον το σημαντικότερο παράγοντα παραποίησης αποτελέσματος και χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στο κόσμο, οι δράσεις για την εξάλειψη τους έχουν φέρει μεγαλύτερους ελέγχους από τα social media. Το facebook, που έχει έρθει αντιμέτωπο με τεράστια πρόστιμα στη Γερμανία, έχει προβεί σε κλείσιμο αρκετών ψευδών λογαριασμών και έχει δημιουργήσει αντίστοιχο πλαίσιο για τον έλεγχο του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης: Fake news και Social Media εκλέγουν κυβερνήσεις

Διαφήμιση