Έκλεισε η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας

Έκλεισε η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας

Μερικές μόνο ώρες πριν τη συνάντηση των ηγετών των G 20 στο Αμβούργο της Γερμανίας υπογράφηκε η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιαπωνίας, κίνηση που εκλαμβάνεται ως απάντηση στο Brexit, την απόσυρση των ΗΠΑ από την TPP/TTIP και της διακηρύξεις του Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση προστατευτικής πολιτικής.

“Πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 αύριο, πιστεύω ότι η Ιαπωνία και η ΕΕ αποδεικνύουν την ισχυρή πολιτική βούλησή μας να πετάξουμε τη σημαία για το ελεύθερο εμπόριο ενάντια σε μια στροφή προς τον προστατευτισμό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

“Αν και κάποιοι λένε ότι έρχεται και πάλι ο καιρός απομόνωσης και αποσύνθεσης, αποδεικνύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk.

Διαφήμιση

Οι φόβοι του φθηνότερου ανταγωνισμού των εισαγωγών για τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους ιαπωνικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σοβαρών ζητημάτων, ωστόσο οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές οδηγούν σε μια κοινή ανησυχία για την προφανή μετατόπιση του Ντόναλντ Τραμπ από το ανοιχτό-ελεύθερο Εμπόριο προς μια επιθετική προστατευτική πολιτική υπό το μοτίβο “Πρώτα η Αμερική”.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακό άνοιγμα αγορών σε διμερές επίπεδο φτάνοντας μέχρι και το σύστημα δημοσίων συμβάσεων της Ιαπωνίας.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας στην Ευρώπη, που εκπροσωπεί τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στην ΕΕ, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει “αμοιβαία ευημερία”. Η Ένωση Ιαπωνικών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων το καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία.
[graphiq id=”2Fg2qGDef2J” title=”Κορυφαίες εισαγωγές στην Ιαπωνία” width=”700" height=”464" url=”https://sw.graphiq.com/w/2Fg2qGDef2J” frozen=”true”]

Τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία, οι οποίες διαμορφώνουν επίσης ένα σύμφωνο παράλληλης συνεργασίας για ευρύτερα πολιτικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η βοήθεια για κρίσεις και η κλιματική αλλαγή, προβλέπουν ότι η εμπορική συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Εκκρεμότητες παραμένουν ακόμα σε ζητήματα εφαρμογής του δικαίου της συμφωνίας, τις αρμοδιότητες των δικαστηρίων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για ζητήματα διμερούς εμπορίου και συναλλαγών.

Ο κ. Juncker τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί την απόφαση «ιδιωτικών δικαστηρίων» μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών. Ωστόσο, οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη, εκφράζουν ενστάσεις κάνοντας λόγο για μια “βιαστική διαδικασία” που δεν ήταν “σοβαρή”.

[gra[graphiq id=”dEBbdHbjnOR” title=”Κορυφαίες ιαπωνικές εξαγωγές” width=”700" height=”464" url=”https://sw.graphiq.com/w/dEBbdHbjnOR” frozen=”true”]

Τα συν και τα πλην της συμφωνίας

Οι ευρωπαίοι αγρότες αναμένεται να κερδίσουν από την πρόσβαση από τη συμφωνία αν και ακόμα υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και ανοιχτά μέτωπα, ενώ αρκετοί στην ΕΕ ανθίστανται για τη φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία.

Με βάση τη συμφωνία θα υπάρξει σταδιακή, σε ορίζοντα 7 ετών, κατάργηση δασμών 10% που εφαρμόζονται στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ιαπωνία. Από την άλλη πλευρά από δασμούς θα απαλλαγούν οι περισσότερες εξαγωγές τροφίμων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας και των μπισκότων,
Επίσης προβλέπεται μείωση δασμών έως και 29% στα σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, όπου θα εκμηδενιστούν για 15 χρόνια. Παράλληλα θα καταργηθούν ή θα αναπροσαρμοστούν οι ποσοστώσεις στα μαλακά τυριά, όπως η φέτα και η μοτσαρέλα.

Διαβάστε  Η Κίνα πιέζει για διμερή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Η Ιαπωνία θα σεβαστεί πάνω από 200 γεωγραφικές προστατευτικές ενωσεις της ΕΕ σε ονομασίες προϊόντων, όπως το ζαμπόν Πάρμας ή το πολωνικό wodka. Το σκωτσέζικο ουίσκι μπορεί να μην ωφεληθεί, ωστόσο, καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ το 2019.

[graphiq[graphiq id=”elbnovAGXf7" title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Ιαπωνίας” width=”700" height=”613" url=”https://sw.graphiq.com/w/elbnovAGXf7" frozen=”true”]class="posttags">  , ,

Διαφήμιση