Τουρκική διγλωσσία προς ΕΕ την ώρα της κρίσης

Τουρκική διγλωσσία  προς ΕΕ την ώρα της κρίσης

Έντονα αμφιλεγόμενη στάση τηρεί η Τουρκία αυτές τις ημέρες απέναντι στην Ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλώντας πλέον νέο κύκλο αντιδράσεων σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Αμβούργο για τη Σύνοδο των G 20 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την μια πλευρά, ουσιώδη στροφή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτούν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας, την ημέρα που αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά χθες συνελήφθη και η δεύτερη επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία καθώς και αρκετοί ακόμα ακτιβιστές, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει διεθνούς επιπέδου αντιδράσεις και σίγουρα δεν προσμετράται στα θετικά στην αξιολόγηση προόδου.

Διαφήμιση

Χθες, μάλιστα, δημοσιεύθηκε και εμπεριστατωμένη έρευνα από το Stockholm Center for Freedom που δείχνει τον Ταγίπ Ερντογάν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, ως προπέτασμα καπνού για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων και των Κούρδων.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, επισήμανε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς. Ο Τσελίκ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι είναι λάθος οι ευρωβουλευτές να ζητούν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα είχε κατ επανάληψη καλέσει την Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τη στάση της, ενώ είχε επιτεθεί κατ επανάληψη στα ευρωπαϊκά ιδανικά και στον τρόπο χειρισμού της ενταξιακής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη, στο Στρασβούργο από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) και το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.