“Σούπα” το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για Βόρεια Κορέα

“Σούπα” το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για Βόρεια Κορέα

Ευκαιρία για επαναδιατύπωση θέσεων και στρατηγικών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αποτέλεσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της κλιμάκωσης της έντασης από τη Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Το ενδεχόμενο χρήσης βίας άφησε ανοιχτό, για ακόμη μια φορά, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλιμ η οποία εκμηδένισε τις πιθανότητες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, θέλοντας κατ ουσία να απορρίψει την προσπάθεια διαμεσολάνησης που ανέλαβαν από κοινού Μόσχα και Πεκίνο.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ σημείωσε ότι, αν αναγκαστεί, η χώρα της θα χρησιμοποιήσεις τις στρατιωτικές της δυνάμεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προτιμά να μην κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαφήμιση

«Μία από τις δυνατότητές μας βρίσκεται στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Θα τις χρησιμοποιήσουμε αν αναγκαστούμε, αλλά προτιμούμε να μην χρειαστεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση»,

επεσήμανε η κ. Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεκλήθη με θέμα την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι θα προτείνει εντός των επομένων ημερών την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με χώρες που διατηρούν συναλλαγές µε τη Βόρεια Κορέα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποκλειστεί και ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι προσπάθειες οικονομικού πνιγμού της Βόρειας Κορέας είναι «απαράδεκτες» και πως η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσουν το θέμα.

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «κατάφορη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε εξάλλου ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Πιονγιάνγκ.
Την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση»

, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.
Για «νέα κλιμάκωση της απειλής» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.