Πως στήνεται το τραπέζι στο Κυπριακό: Ο επικίνδυνος ρόλος των πρωθυπουργών

Πως στήνεται το τραπέζι στο Κυπριακό: Ο επικίνδυνος ρόλος των πρωθυπουργών

Η επισφράγιση του αδιεξόδου με την παρουσία των πρωθυπουργών στο Κραν Μοντάνα απεφεύχθη αν και έμοιαζε δρομολογημένη, αποδεικνύοντας ότι οι διαρροές στα media χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς για να κάψουν το σενάριο. Παράλληλα οι χειρισμοί σε διπλωματικό επίπεδο και οι εντάσεις προκάλεσαν την επανεμφάνιση του γγ του ΟΗΕ, που συνεπάγεται αλλαγή “dealer” στο κεντρικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων και νέα μοιρασιά.

Η παρουσία της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μονγκερίνι, την Τετάρτη το βράδυ στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια σε συνδυασμό με την αλλαγή κεντρικού συντονιστή από τον Έσεπν Άιντε στον Αντόνιο Γκουτιέρες σήμερα σηματοδοτούν πλήρη αναδιάταξη σκηνικού και αλλαγή των ισορροπιών.

Όσο η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή και ζωντανή οι πλευρές είναι αναγκασμένες ακόμα και πριν αποχωρήσουν να δείχνουν είτε τη στρατηγική τους, είτε τα χαρτιά τους, γεγονός που εκθέτει την αδύναμη τεχνικά και διπλωματικά τουρκική πλευρά. Σε αυτή τη στρατηγική ποντάρουν οι κκ Κοτζιάς και Αναστασιάδης διατηρώντας ανοιχτά όλα τα κεφάλαια σε όλα τα τραπέζια και συμμετέχοντας με προτάσεις που αν και θα καούν από τη διαδικασία είναι αρκετά ρεαλιστικές ώστε να μην θεωρηθούν προβοκατόρικες.

Διαφήμιση

Σε αυτό τον σκοπό βοηθά η απουσία των πρωθυπουργών καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται στα ζητήματα ανά χείρας και στις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος και δεν “ξεχειλώνει” όπως λέγεται στην πολιτική, το αντικείμενο σε παρεμπίπτοντα ζητήματα που θέλει να εγείρει η κάθε χώρα με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντά της.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη να ζητήσει εξουσιοδότηση από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της Κύπρου ώστε να διαπραγματευτεί εφ’ όλης της ύλης, θέλοντας να πείσει για την ειλικρινή πολιτική βούληση και την καλή θέληση να ανοίξει όλα τα κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται η πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να υποβάλλουν προτάσεις για αντικείμενα που επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Στην κατεύθυνση εντάσσονται και οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά την επικοινωνία των δυο μεταξύ τους και ενώ τα media προεξοφλούσαν μετάβαση των πρωθυπουργών την Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα.

“Σώζοντας” τις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης και κρατώντας τους πρωθυπουργούς σε απόσταση ασφαλείας ο Νίκος Κοτζιάς διατηρεί την πίεση στον Μελβούτ Τσαβούσογλου και το εύρος της διαπραγμάτευσης περιορισμένο, ενώ την ίδια στιγμή οι μονομερίς κινήσεις πανικού του Έσπεν Άιντε οδηγούν σε τακτικές ήττες τόσο για τον ίδιο όσο και για την τουρκική πλευρά, η οποία επιμένοντας ότι είναι η τελευταία διάσκεψη αναγκάζεται να ανοίγει ολοένα περισσότερα χαρτιά περιορίζοντας το πεδίο ελιγμών της.

Οι τελευταίες κινήσεις

Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανέφερε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έρθουν οι πρωθυπουργοί».
Υποβολή προτάσεων για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα από Ν. Αναστασιάδη

Πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα θα αναλάβει η κυπριακή πλευρά όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για υποβολή προτάσεων και αναμένει «και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «να κωφεύσουν σε όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς».

«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον» ανέφερε στις αναρτήσεις του.

Επιστρέφει ο Γουτιέρες

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό, επιστρέφει στο μεταξύ την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ερωτηθείς για τους λόγους της μετάβασης του κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά και αν υπάρχει άρση του αδιεξόδου, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο γ.γ. του ΟΗΕ αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα χρειαστεί την Πέμπτη».

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα»

είχε τονίσει, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ερωτηθείς τι άλλαξε και επιστρέφει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι:

«αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».

Σημαντική χαρακτήρισε την επιστροφή του γ.γ. του ΟΗΕ και την παρουσία του στη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι την τελευταία φορά που ήρθε συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την διαπραγμάτευση.

Οι επικοινωνίες που χάλασαν το σχέδιο Άιντε

Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό είναι συνεχείς, ενώ προηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού, συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ συμφώνησαν ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως την Πέμπτη, όταν συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.