Επιπλοκές στις ήδη περίπλοκες και τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και τη Ρωσία αναμένεται να έχει η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Πολωνία για τη σύνοδο των 12 χωρών από την περιοχή μεταξύ Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας. Η διαρκής και εντεινόμενη σύγκρουση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία θέτουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας πρωτίστως κα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και ευρωπαϊκά την προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Με την απόσταση μεταξύ Βαρσοβίας-Βρυξελλών και Βερολίνου να διευρύνεται η ακροδεξιά κυβέρνηση αναζητά στηρίγματα τα οποία ελπίζει να βρει στην Ουάσιγκτον.
Η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα, ξεκινώντας από το προσφυγικό και φτάνοντας μέχρι και τον τρόπο διακυβέρνησης της ΕΕ. Παράλληλα όμως βρίσκεται και σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα και ζητά τη στήριξη των ΗΠΑ και του NATO.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αποστολές νατοϊκών δυνάμεων κατά μήκος της Βαλτικής στα σύνορα με τη Ρωσία.
H αγωνία στη Βαρσοβία κορυφώνεται ενόψει της άφιξης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απόψε. Από την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον του 1972 πραγματοποιήθηκαν 10 επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ στην Πολωνία, όπως υπήρξαν και περιφερειακές σύνοδοι με οικοδεσπότες τους Πολωνούς.
Απόψε το βράδυ και την Πέμπτη θα συμπέσουν και τα δύο: o Ντόναλντ Τραμπ συναντά στην πολωνική πρωτεύουσα 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ανατολικών χωρών της ΕΕ, από την Εσθονία μέχρι τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης όμως και της Αυστρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Τραμπ «θέλει να υπογραμμίσει εκ νέου την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής απέναντι σε έναν εκ των στενότερων ευρωπαίων εταίρων μας και να τονίσει ότι η ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ χαίρει προτεραιότητας για την διοίκηση των ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους, πρόκειται να πραγματοποιήσει ομιλία στο Μνημείο της Εξέγερσης στη Βαρσοβία, η οποία όμως έχει βαριά σημειολογία και θα βαρύνει το κλίμα της συνάντησης με τον Βλάντιμιρ Πούτιν την επόμενη ημέρα στη Γερμανία.
Το παιχνίδι των Πολωνών
Από την άλλη πλευρά ο Πολωνός πρόεδρος, η πρωθυπουργός και το ακροδεξιό κόμμα του Κατσίνσκι έχουν τραβήξει τις σχέσεις με την ΕΕ στα άκρα κατηγορώντας ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, για κατασκοπεία, διαφθορά και συνεργασία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ σε συνδυασμό με τη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών που έχει συγκαλέσει ο Πολωνός πρόεδρος δημιουργούν ένα περιβάλλον επίπλαστης ευμάρειας και πολιτικής σταθερότητας, όταν στην πραγματικότητα οι ακολουθούμενες πολιτικές από τη Βαρσοβία θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της και τη φέρνουν αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίσκεψη Αμερικανών προέδρων στην Πολωνία μοιάζει σχεδόν πάντα με «παιχνίδι εντός έδρας». Σχεδόν ανύπαρκτες διαδηλώσεις και πολλές αναφορές στους στενούς πολωνοαμερικανικούς δεσμούς. Η Πολωνία δεν θέλει μόνο να παρουσιαστεί στον Ντόναλντ Τραμπ ως καλός οικοδεσπότης, αλλά και ως διοργανώτρια μιας συνόδου κορυφής που αφορά την λεγόμενη «Πρωτοβουλία των τριών θαλασσών», ένα σχέδιο που εξήγγειλε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τον περασμένο Μάιο στη Μπρατισλάβα, ανακηρύσσοντάς το σε μια από τις προτεραιότητες της θητείας του.
«Η Πολωνία θέλει να οικοδομήσει από κοινού μια περιφερειακή ένωση πλάι στην Ευρωατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα, διευκρινίζοντας ότι «η Κεντρική Ευρώπη είναι φυσικότατα το πολιτικό περιβάλλον της Πολωνίας. (…) Ως εκ τούτου επιδιώκουμε να είναι (η Κ. Ευρώπη) ασφαλής και συνεκτική και να σημειώνει δυναμική οικονομική ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο, αυτή η πρωτοβουλία δεν πρόκειται να στραφεί κατά της ΕΕ, αλλά να λειτουργεί εντός των υπαρχόντων δομών. Ειδικοί από τις εμπλεκόμενες χώρες διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ ή μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική.
Σκοπεύει να εστιάσει σε κοινά έργα υποδομής, κατά κύριο λόγο στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου Βορρά-Νότου (Via Carpatia) σε οικονομικά ασθενείς περιοχές κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Αντρέι Ντούντα, θα πρέπει να βελτιωθεί και η ελεύθερη ροή φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας, κάτι που εξυπηρετεί, όπως υποστηρίζει, τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και του ανταγωνισμού.