να αποφύγουν το ενεργό ναρκοπέδιο που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις τους καθώς και τις υποψίες για ενδεχόμενες παρασκηνιακές τους επαφές θα προσπαθήσουν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στο Αμβούργο της Γερμανίας την Παρασκευή. Οι δυο ηγέτες οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο μεταψυχροπολεμικό επίπεδο.
Το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να σπάσει τον πάγο και να καθαρίσει το τραπέζι επιβάλλοντας παράλληλα ευρεία ατζέντα διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στο Αμβούργο δεν θα είναι τυπική αλλά ουσιαστική.
Ο Λευκός Οίκος και ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούν χαμηλό προφίλ για τη συνάντηση με δεδομένο ότι η Γερουσία “ξεσκονίζει” το στενό περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ για παρασκηνιακές και ανάρμοστες επαφές με ανθρώπους του Κρεμλίνου, έχοντας ήδη επιτύχει την εκδίωξη του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικ Φλυν και άλλων συμβούλων του Τραμπ από καίριες θέσεις.
Η συνάντηση θα έχει όμως και ουσιαστικές διπλωματικές και πολιτικές νάρκες που θα πρέπει να αποφευχθούν όπως τις κατηγορίες ενεργής ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, πόρισμα των υπηρεσιών πληροφοριών που έχει αποδεχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το οποίο έθεσε δημοσίως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Στην ατζέντα παραμένει το Ουκρανικό, η υπερανάπτυξη του NATO στις χώρες της Βαλτικής, η Συρία, η Τουρκία, το Ιράν αλλά και η διενέργεια γεωτρήσεων στην Αρκτική. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και το ζήτημα της αντιμετώπισης της Βορείου Κορέας μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι βρίσκεται στην ατζέντα.
Μετά τη συνάντηση εύκολο μπορεί να υπάρξει μια τύποις συνεννόηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς την στήριξη αδύναμων χωρών. Αντιθέτως εκτός συζήτησης αναμένεται να τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Ο στρατηγός Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα», ζητώντας να αναπτυχθεί μια «πιο εποικοδομητική» σχέση με τη Μόσχα, η οποία δεν θα εμποδίζει την αυστηρότητα απέναντι «στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο στις ΗΠΑ, καλείται να βρει τη χρυσή τομή, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου του εκρηκτικού του χαρακτήρα και τις προβοκατόρικης ρητορικής του.
«Η σχέση είναι τόσο δηλητηριασμένη, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια θεαματική πρόοδο», εκτίμησε ο Μάικλ Ο’Χάνλον ειδικός του Brookings Institute. «Ο Τραμπ πρέπει να είναι ευγενικός, όμως αυστηρός, όχι πολύ φιλικός. Αν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, πρέπει πρώτα να εξετάσει τις πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Ρωσίας. Διαφορετικά, ο Πούτιν κινδυνεύει να πιστέψει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και το Κογκρέσο θα εξοργιστεί από την πολιτική του αναφορικά με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.