Σκληραίνει η αντιπαράθεση Γερμανίας-Τουρκίας: Νέες κατηγορίες για κατασκοπεία

Σκληραίνει η αντιπαράθεση Γερμανίας-Τουρκίας: Νέες κατηγορίες για κατασκοπεία

Εντείνεται η αντιπαράθεση Γερμανίας-Τουρκίας και διευρύνονται τα ανοιχτά μέτωπα εμπλέκοντας πλέον τελεσίδικα το NATO στις διμερείς σχέσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς γερμανικά media αποκαλύπτουν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία εν ενεργεία Τούρκοι στρατιωτικοί στο NATO που υπηρετούν στη Γερμανία έχουν λάβει εντολές να κατασκοπεύουν πρώην συναδέλφους τους.

Η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης δυο μοιρών αεροσκαφών από τη βάση του NATO στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, στην Ιορδανία μετά από απαγόρευση της Άγκυρας στην επίσκεψη κλιμακίου της γερμανικής Βουλής για την επιθεώρηση της μονάδας.

Το Βερολίνο απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις έθεσε veto στη διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου Κορυφής του NATO στην Κωνσταντινούπολη και αντ αυτού θα διοργανωθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε  Συνελήφθη ο CEO της Audi για το Dieselgate

Η αντιπαράθεση όμως δεν σταματά εκεί καθώς η Γερμανία κήρυξε ανεπιθύμητους στη σύνοδο των G-20 στους σωματοφύλακες του Ερντογάν για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τις ΗΠΑ για απρόκλητες επιθέσεις κατά Κούρδων διαδηλωτών.

Στην τελευταία εξέλιξη στο θρίλερ των διμερών σχέσεων οι τηλεοπτικοί σταθμοί WDR, NDR και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ) αποκάλυψαν ότι το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού έχει δώσει γραπτή εντολή σε Τούρκους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι υπηρετούν στην Γερμανία, να κατασκοπεύουν πρώην συναδέλφους τους, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, όλοι οι Τούρκοι οι οποίοι υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και την Αμερική, οφείλουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για απολυμένους -μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016- στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία.

Διαβάστε  Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη, επιχειρείται εκτροχιασμός

Στη Γερμανία έχουν ζητήσει -και λάβει- πολιτικό άσυλο αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι. Στο έγγραφο απαριθμούνται λεπτομερώς οι πληροφορίες τις οποίες πρέπει να συλλέγουν: τι δουλειά κάνουν οι πρώην αξιωματούχοι, αν έχουν ζητήσει άσυλο, τι είδους επαφές έχουν με το ΝΑΤΟ και τις ξένες κυβερνήσεις, αν έχουν επαφές με Τούρκους που ζουν σε αυτές τις χώρες, τις διευθύνσεις τους και τις ενδεχόμενες επαφές των απολυθέντων σταρτιωτικών με μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι δραστηριότητες αυτές, όμως, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, να στοιχειοθετήσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της κατασκοπείας και θα ήταν ποινικά κολάσιμες.

Διαβάστε  Τουρκία: Βουτιά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας επιβαρύνει ήδη το γεγονός ότι διεξάγονται έρευνες κατά 20 Τούρκων πολιτών υπόπτων για κατασκοπεία επι γερμανικού εδάφους. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι έρευνες της γερμανικής ομοσπονδιακής Εισαγγελίας κατά άγνωστων μελών της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας (ΜΙΤ), οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι κατασκόπευαν στην Γερμανία, φερόμενους ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτη, ενώ οι γερμανικές αρχές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη.