Ψήφο εμπιστοσύνης με προοίμιο λιτότητας πήρε η γαλλική κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης με προοίμιο λιτότητας πήρε η γαλλική κυβέρνηση

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται πλέον η γαλλική κυβέρνηση μετά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο και έχοντας ήδη αντιμετωπίσει εσωτερική πολιτική κρίση που οδήγησε στην αποχώρηση συγκυβενρώντος κόμματος. Η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ έλαβε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου, με 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά.

Την ίδια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρον. επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη στο πλαίσιο των νέων ισορροπιών που δημιουργεί το Brexit και η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και η προοδευτική αδυναμία της Γερμανίας να ανταποκριθεί στον ηγεμονικό της ρόλο.

Με την τραπεζική ένωση στον πάγο, το ελληνικό πρόβλημα κάτω από το χαλί, τον Ευρωστρατό στα σκαριά, το NATO σε κρίση ταυτότητα, τη Μέση Ανατολή φλεγόμενη, το προσφυγικό να απειλεί την κοινωνική συνοχή της ΕΕ και να πυροδοτεί φυγόκεντρες τάσεις στις νέες χώρες, η Γαλλία καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη ίσως στην πλέον κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της.

Διαφήμιση

Στο εσωτερικό μέτωπο στη Γαλλία η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη, είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης την Τρίτη. Παράλληλα σκιαγράφησε με σαφήνεια την ανάγκη εφαρμογής πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας αναφερόμενος στην εκρηκτική αύξηση του χρέους, την ανακατανομή δημοσίων δαπανών και την καλύτερη σχέση με τα έσοδα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θέλοντας να καθησυχάσει διευκρίνισε ότι:

«Η κοινωνική ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του λαού μας, είναι η κληρονομιά για αυτούς που δεν έχουν. Και όπως κάνουμε για μια πολύτιμη κληρονομιά, έτσι και για την κοινωνική μας ασφάλιση, θα πρέπει να την φροντίσουμε να την διατηρήσουμε και ανανεώσουμε»

Όπως είπε, θα διευκολυνθεί η υγειονομική πρόσβαση για όλους και αυξάνεται η κάλυψη για γυαλιά, ακουστικά ή οδοντιατρικά εξαρτήματα.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αναπροσαρμογή του επιδόματος για άτομα με ειδικές ανάγκες και του κατώτατου «επιδόματος γήρατος».

Για την ενίσχυση της οικογένειας περιέγραψε νέα μέτρα για τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, ενώ δεσμεύτηκε για μειώσεις στη φορολόγηση των κατοικιών.

Ο κ. Φιλίπ έκανε επίσης ειδική αναφορά στην αρχή της κοσμικότητας για το γαλλικό κράτος και την απόλυτη ουδετερότητα αυτού απέναντι στις θρησκείες.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει οι Γάλλοι να έχουν «το κουράγιο να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια» την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισ. που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο κ. Φιλίπ δήλωσε ότι

«το χρέος μας έχει φθάσει σε ένα ανυπόφορο ύψος: 2.147 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο η Γαλλία δαπανά 42 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τον προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα. Αυτό το χρέος, μας κάνει να είμαστε στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων οι διακυμάνσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο το μέλλον μας. Εάν τυχόν προέκυπτε μια νέα κρίση δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμών».

«Η αλήθεια είναι ότι όταν οι Γερμανοί γείτονές μας συλλέγουν ένα φόρο των 100 ευρώ, ξοδεύουν 98 ευρώ, ενώ εμείς φορολογούμε 117 ευρώ και ξοδεύουμε 125 ευρώ. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση αυτή;»

διερωτήθηκε.

«Κάτω από το ανήσυχο βλέμμα των Γάλλων χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται όλο και πιο δυνατά. Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν στις απλοϊκές λύσεις, στην έξοδο από το ευρώ ή στη διαγραφή του χρέους»

τόνισε επίσης.