Οι ΗΠΑ στην παγίδα του Κιμ: Απαντήσουν ή μη… θα χάσουν

Οι ΗΠΑ στην παγίδα του Κιμ: Απαντήσουν ή μη… θα χάσουν

Μπαράζ συσκέψεων υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ για έμμετρη απάντηση στην επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στην Ουάσιγκτον, καθώς η κρίση έχει πλέν ξεκάθαρα κλιμακωθεί και τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Διαφήμιση

Η Ουάσιγκτον πέρα από τη διπλωματική καταδίκη της εκτόξευσης και τα γωνστά tweet του Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφύγει να αναλάβει δράση εν θερμώ, αν και όλα δείχνουν ότι η επιτυχημένη δοκιμή ICBM από την Πιονγιάνγκ συνιστά πρόκληση και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Σε αυτή τη φάση οι Αμερικανοί επιχειρούν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις επόμενες κινήσεις με γνώμονα να αποφευχθούν κινήσεις που θα δημιουργήσουν παράπλευρα προβλήματα με την Κίνα και τις χώρες της περιοχής.

Στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά το νέο satus quo εφόσον νιώθει πλέον αρκετά ασφαλής για να ανακοινώσει ένα μορατόριουμ για τις δοκιμές. Μια τέτοια κίνηση θα της έδινε το πλεονέκτημα της εκμετάλλευσης της τεταμένης κατάστασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, επιτυγχάνοντας ακόμη και χαλάρωση κάποιων κυρώσεων, που θα σήμαινε αυτόματα αναβάθμιση -έστω και σιωπηρή- του διεθνούς status της χώρας.

Διαβάστε  Ιστορικές συνομιλίες Κιμ-Μουν στην Κορεατική Χερσόνησο

Από την άλλη πλευρά αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει απλώς όπως έχει προγραμματιστεί με τις δοκιμές μέχρι να επιτύχει το στόχο της, κατάσταση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κλιμάκωση των πιέσεων και των αντιθέσεων στην περιοχή και θα έχει κόστος στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής

Επί τάπητος τίθεται και η διπλωματική θέση των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, που περιλαμβάνει και τις πιέσεις στην Κίνας για την ανάληψη πιο σθεναρής δράσης για την ανάσχεση της επιθετικότητας της Πιονγιάνγκ.

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πρακτικές επιλογές για την αποτροπή της επίτευξης των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τρούμπ αναμένεται να εγκρίνει μια “αντίστοιχη απάντηση” σε κάθε δοκιμασία ICBM. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίασης στην περιοχή.

Ωστόσο κάθε απάντηση ακόμα και η μη απάντηση των ΗΠΑ θα έχει πλέον κόστος στην εικόνα, τις διμερείς σχέσεις και το ηθικό των ΗΠΑ, καθώς οι υψηλοί τόνοι από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά του Κιμ γιονγκ Ουν και οι απειλές έχουν θέσει την υπερδύναμη σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση από την οποία μπορεί να διαφύγει μόνο αν παίξει το παιχνίδι του Κιμ αποδεχόμενη ότι αυτός ορίζει τα βήματα.

Ήδη στις εν εξελίξει διεργασίες παρεμβαίνουν Μόσχα και Πεκίνο από κοινού επιδιώκοντας τη δική τους πολιτική και γεωστρατηγική ατζέντα και διαμορφώνοντας ένα μέτωπο που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, γεγονός που αναγκάζει την Ουάσιγκτον να προσαρμόσει την απάντησή της στο επίπεδο που επιτάσσουν οι άλλοι παίχτες.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Ρωσία και Κίνα παίζουν το παιχνίδι των ίσων αποστάσεων αλλά βασική τους επιδίωξη είναι ο έλεγχος της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και των στρατιωτικών τους επεκτάσεων, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα.

Αν όμως η Ουάσιγκτον δεν απαντήσει πειστικά τότε οι σύμμαχοί της στην περιοχή θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική βούληση για την υπεράσπισή τους ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο αναζήτησης περιφερειακών συμμαχιών και φίλων που θα θέσει τις ΗΠΑ στο περιθώριο.

Διαφήμιση