Ένταση στο Αιγαίο, περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά

Ένταση στο Αιγαίο, περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά

Ενδείξεις αύξησης των προσφυγικών ροών καταγράφονται πάλι στα ελληνικά νησιά καθώς ο καιρός βελτιώνεται και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιδεινώνονται τόσο λόγω της αντιπαράθεσης για το Κυπριακό όσο και μετά το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί κάθε μοχλό που διαθέτει προκειμένου να αποδείξει την ισχύ και να πάρει τα αποτελέσματα που επιδιώκει, μια πολιτική που μέχρι στιγμής -απέναντι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ-έχει οδηγήσει σε καραντίνα τον Ταγίπ Ερντογάν και σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αυτός όμως δεν δείχνει να πτοεί τη γείτονα χώρα που επιλέγει να χαλαρώσει τους ελέγχους στις ακτές της οδηγώντας σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Διαφήμιση

Συνολικά 202 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από το πρωί του περασμένου Σαββάτου 1 Ιουλίου μέχρι σήμερα το πρωί Τετάρτη 5 Ιουλίου.

Οι αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών στη συνέχεια ροών του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου αύξησαν σε 4.057 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με αυτόν της 1ης Ιουνίου (3.182)!

Στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ημερών ο αριθμός των ροών προς Σάμο και Χίο ήταν μηδενικός. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου σήμερα στη Λέσβο σε καταυλισμούς και άλλες δομές ζουν 3.182 άτομα, στη Χίο 3.675 και στη Σάμο 2.050. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 9.782 άτομα που όλοι περιμένουν σε διάφορους βαθμούς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει.