Το τελευταίο πράσινο φως από την Κομισιόν άναψε γιατ η διάσωση της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena, της παλαιότερης ευρωπαϊκής τράπεζας, μέσω μιας διαδικασίας bail out με κρατικά κεφάλαια και δημιουργία νέας τράπεζας με συμμετοχή ιδιωτών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η κρίση στην Monte de Paschi έχει ξεκινήσει από το 2012, ενώ το 2013 φέρεται να αυτοκτόνησε ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της τράπεζας πέφτοντας από το γραφείο του στο κενό, σε μια υπόθεση που έχει πολλά κενά και θολά σημεία και που κατά πολλούς πρόκειται για δολοφονία.
Διαβάστε επίσης: Τρεις αυτοκτονίες σε Deutsche Bank και Monte dei Paschi
Το Δημόσιο θα καλύψει περί τα 6,6 δισ. σε βασικά κεφάλαια, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφερθούν σε νέο όχημα στο οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιώτες.
Η σχέδιο της «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» θα επιτρέψει τη χορήγηση 6,6 δισ. ευρώ στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να καλυφθεί η εκκρεμούσα κεφαλαιακή «τρύπα».
«Το πενταετές πλάνο αναδιάρθρωσης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της τράπεζας» σχολίασε η Κομισιόν, μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης.
Μεταξύ άλλων, η Monte dei Paschi υποχρεούται να μεταφέρει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 26,1 δισ. ευρώ, σε «ειδικό όχημα», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.
Επίσης, καλείται να αναδιοργανώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, εστιάζοντας στη λιανική τραπεζική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιταλικό Δημόσιο συνεχίζει τη διαδικασία bail out τραπεζών σώζοντας δύο ακόμη τράπεζες χωρίς τη συμμετοχή των ομολογιούχων αυξημένης εξασφάλισης, που είναι κυρίως μικροεπενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία, αγνοώντας -με τη συγκατάθεση της Κομισιόν- την οδηγία εκκαθάρισης BRRD, που είναι σε ισχύ από τις αρχές του έτους.
Για τις διασώσεις των δυο τραπεζών το ιταλικό Δημόσιο θα διοχετεύσει άμεση ρευστότητα 5,8 δισ. και επιπλέον 12 δσ. με τη μορφή εγγυήσεων στις δυο bad banks που θα σχηματιστούν.