Συριακό: Διαπραγματεύσεις στην Αστάνα υπό τη Ρωσία, αλλά χωρίς ΗΠΑ

Συριακό: Διαπραγματεύσεις στην Αστάνα υπό τη Ρωσία, αλλά χωρίς ΗΠΑ

Με τις ζώνες αποκλιμάκωσης να έχουν τεθεί σε ισχύ, τις συμμαχικές δυνάμεις να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάληψης της Ράκκα και ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας είναι παγωμένες στο χαμηλότερο επίπεδο μεταψυχροπολεμικά, ξεκινά η διάσκεψη της Αστάνα υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το πρωί διεξάγεται μια σύνοδος των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην πρωτεύουσα του Καζακστάν με στόχο να εξεταστεί πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι ζώνες ασφαλείας. Μετά από την τριμερή αυτή συνάντηση αναμένεται να ακολουθήσει «μια σειρά διμερών διαβουλεύσεων» και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, με την οποία θα κλείσει ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών αύριο Τετάρτη.

Ο Άνουαρ Ζαϊνάκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν, επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στο AFP ότι οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών έχουν φτάσει στην Αστάνα.
Στη διάρκεια του προηγούμενου γύρου συνομιλιών στο Καζακστάν τον Μάιο, η Ρωσία και το Ιράν -σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- και η Τουρκία είχαν υιοθετήσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας ώστε να τεθεί σε ισχύ μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές της Συρίας. Έκτοτε έχει σημειωθεί μείωση των συγκρούσεων σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Διαφήμιση

Ωστόσο ο νέος γύρος των συνομιλιών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένος για τις 12 και 13 Ιουνίου, είχε αναβληθεί με τις τρεις εγγυήτριες χώρες να προσπαθούν να λύσουν ζητήματα τα οποία άπτονται των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία και της ενίσχυσης της εκεχειρίας.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, που θα επικεντρωθούν σε θέματα ασφαλείας, πραγματοποιούνται πριν τη διεξαγωγή ενός έβδομου γύρου πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένες για τις 10 Ιουλίου στη Γενεύη.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη συμφωνία για τις ζώνες ασφαλείας καθώς υπάρχουν ουσιαστικές αντιθέσεις για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.