Συμφωνία 4,2 δισ. Ιράν-Total

Συμφωνία 4,2 δισ. Ιράν-Total

Συμφωνία με τη γαλλική Total υπέγραψε χθες το Ιράν τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μετά την άρση των κυρώσεων εκχωρώντας τα δικαιώματα για την ανάπτυξη παράκτιου οικοπέδου άντλησης φυσικού αερίου. Η κίνηση έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική αλλά και πολιτική αξία τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναζητά αφορμές για να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία και να πιέσει για επαναφορά των κυρώσεων.

Η συμφωνία με την Total δείχνει πολιτική και διπλωματική προσέγγιση με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη επανακαθορίζει το διεθνές πολιτικό στίγμα και τον επιχειρηματικό της αντίκτυπο και ενώ οι αμερικανικές παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει ήδη την αραβική χερσόνησο στα πρόθυρα της ανάφλεξης.

Διαβάστε  "Στραγγαλισμό" του Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ, για να πονέσουν την Ευρώπη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, η προκαταρκτική είχε υπογραφεί το Νοέμβριο, με βάση την οποία η Total αποκτά το 50,1% σε ένα project 4,2 δισ. ευρώ, 20ετούς διάρκειας. Η Cina National Pertoleum Corporation θα ελέγχει το 30% και η Ισπανική Petrobas το 19,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Total θα επενδύσει το αρχικό 1 δισ. που απαιτείται για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Διαβάστε  Γεώτρηση με ίδια κεφάλαια για αέριο και πετρέλαιο ξεκινάει η Τουρκία

Όπως ανακοινώθηκε το αέριο που θα παραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση της ιρανικής αγοράς από το 2021, οπότε και θα έχει φτάσει σε λειτουργικό επίπεδο η πλατφόρμα εξόρυξης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Total καθυστέρηση την υπογραφή του συμβολαίου που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο εν αναμονή της νέας αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή και υπό το φόβο επιβολής εκ νέου κυρώσεων.

Διαβάστε  Σπάει στα δύο η ΔΕΠΑ, στο Δημόσιο οι υποδομές

Η διεθνής κοινοπραξία εταιριών που συμμετέχουν στο έργο αποτελούν την καλύτερη πολιτική και διπλωματική κάλυψη στο Ιράν απέναντι σε σχεδιασμούς ανατροπής του status quo που δημιούργησε η συμφωνία για τα πυρηνικά.