Σκόπια: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γκρουέφσκι

Σκόπια: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γκρουέφσκι

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην πΓΔΜ καθώς μετά την απαγγελία κατηγοριών για πέντε κακουργήματα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, από την ειδική Εισαγγελία SJO τώρα του επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μια ακόμη έρευνα εις βάρος του βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να ανακατευθύνει τη χώρα σε ευρωατλαντική πορεία.

Το Πρωτοδικείο Σκοπίων απέρριψε το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας, για προφυλάκιση του Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς και τριών άλλων υπουργών της κυβέρνησής του και αντ΄ αυτού τους αφαίρεσε τα διαβατήρια, ώστε να μην μπορούν να διαφύγουν στο εξωτερικό, ενώ τους υποχρεώνει να παρουσιάζονται μια φορά κάθε εβδομάδα στις δικαστικές αρχές.

Η Ειδική Εισαγγελία (SJO) έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, κατά 94 ατόμων και 7 νομικών προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, όπως αυτές αποκαλύπτονται από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και έχει ζητήσει την προφυλάκιση 18 εξ΄ αυτών.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία

Διαβάστε επίσης: Προοίμιο εντάσεων στα Σκόπια: Αντιμέτωπος με φυλάκιση ο Γκρουέφσκι

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, το Πρωτοδικείο των Σκοπίων, απέρριψε τα αιτήματα προφυλάκισης, για άλλα 13 άτομα, αναμεσά τους ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και εξάδελφος του κ. Γκρουέφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα – Μίλεφσκα, ο δήμαρχος του περιφερειακού Δήμου, Γκαζίμπαμπα των Σκοπίων, Τόνι Τραϊκόφσκι και ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού “SITEL”, Ντράγκαν Πάβλοβιτς – Λάτας, στους οποίους επίσης επέβαλε τα ίδια περιοριστικά μέτρα.

Διαβάστε  Η πΓΔΜ πήρε εισιτήριό για το NATO, η Ελλάδα άνοιξε μέτωπο με τη Ρωσία

Από την Ειδική Εισαγγελία, πάντως, ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθούν εφέσεις για τις αποφάσεις αυτές του Πρωτοδικείου, εμμένοντας στο αίτημά της για προφυλακίσεις. Εφέσεις για τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν ανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν και οι κατηγορούμενοι, ζητώντας την άρση τους.

Με δεδομένο ότι ο Νίκολα Γρκουέφσκι κυβέρνησε για 13 χρόνια αναδιαρθρώνοντας εκ βάθρων τον κρατικό μηχανισμό είναι αναμενόμενο τα ερείσματα του πρώην πρωθυπουργού να είναι βαθιά και ισχυρά σε πολλά επίπεδα του Δημοσίου.

Παράλληλα όπως αποκάλυψε η DW έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών της πΓΔΜ σκιαγραφούν την προσπάθεια δημιουργίας παράλληλου κράτους με την προσέγγιση αξιωματούχων στο Δημόσιο από τη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα η νέα κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Το σκηνικό αυτό κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό για τη συνέχεια είναι καθώς δείχνει ότι όλες οι πλευρές κάνουν στρατηγικές προετοιμασίες για σύγκρουση.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι έχει μιλήσει ήδη για επιχειρούμενη πολιτική δίωξη εις βάρος του και μάλιστα πριν μερικές μέρες οπαδοί του αντέδρασαν στην άσκηση διώξεων με συγκέντρωση μπροστά στο δικαστήριο.

Διαφήμιση