Παρέμβαση Αβραμόπουλου υπέρ Ιταλίας για μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Παρέμβαση Αβραμόπουλου υπέρ Ιταλίας για μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Με τις σχέσεις Ιταλίας-Αυστρίας να επηρεάζονται ήδη από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και την κυβέρνηση Τζεντιλόνι να ζητά μετ επιτάσεων ευρωπαϊκή παρέμβαση-στήριξη ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος παρεμβαίνει ζητώντας να ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκές χώρες στις ποσοστώσεις μετεγκαταστάσεων προσφύγων.

Αν και για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί και Σύνοδος Κορυφής η στάση του club-Visegrad, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ολλανδία -λόγω προσφυγικού-, οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία και η προσπάθεια σταθεροποίησης στη Γαλλία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματική κρίση Ιταλίας-Αυστρίας λόγω προσφυγικού και… στρατού

Διαφήμιση

Η Ιταλία σε αυτή τη φάση επενδύει πολιτικά πιο ρεαλιστικά στον επαναπατρισμό προσφύγων με τη στήριξη και τη βοήθεια Γερμανίας και Γαλλίας, χωρίς ωστόσο να προσδοκά σημαντικά αποτελέσματα.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η επιστροφή προς τις χώρες προέλευσης είναι μια απαραίτητη όψη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής. «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει συλλογικά να αυξήσουν τις επιστροφές επειδή επαναπατρίζονται υπερβολικά λίγοι μετανάστες» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης; Σε συναγερμό για το προσφυγικό η ΕΕ, η Ιταλία στα κάγκελα

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές οφείλονται κυρίως σε μεταναστεύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους και οι μετανάστες αυτοί «πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατόν, μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες».

Για να αυξηθούν οι επιστροφές, «η μεγαλύτερη πρόκληση» είναι «να επιτευχθεί η συνεργασία των χωρών προέλευσης ώστε να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι από τις χώρες αυτές «λείπει η πολιτική βούληση».