Κοινή Σινο-Ρωσική παρέμβαση σε Τραμπ-Κιμ

Κοινή Σινο-Ρωσική παρέμβαση σε Τραμπ-Κιμ

Κοινή διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο ανέλαβαν Κίνα και Ρωσία απευθύνοντας έκκληση και προτροπή σε υψηλούς όμως τόνους τόσο στη Βόρειο Κορέα όσο και στις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα πίσω παγώνοντας την κατάσταση στο staus quo όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα και να αποφύγουν προβοκάτσιες.

Πεκίνο και Μόσχα μετά από επαφές συμφώνησαν να διατηρήσουν κοινή στάση προς τη Βόρεια Κορέα, με σκοπό την άμβλυνση των εντάσεων σχετικά με το βαλλιστικό της πρόγραμμα, ζητώντας ταυτόχρονα από την Ουάσιγκτον να διακόψει την ανάπτυξη πυραυλικής ασπίδας στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, έκριναν αναγκαία την ταυτόχρονη διακοπή του βαλλιστικού και του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, καθώς και των εκτενών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του δεύτερου στο Κρεμλίνο.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Στο κόκκινο η ένταση: Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Οπως τονίζεται ακόμη, οι δύο χώρες ζητούν από τις ΗΠΑ την άμεση διακοπή της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, μια κίνηση που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον καθίσταται αναγκαία λόγω της βαλλιστικής απειλής της Βόρειας Κορέας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ την Τρίτη, διεξήχθη με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος ακολούθησε τροχιά, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα επέτρεπε σε ένα όπλο να χτυπήσει την πολιτεία της Αλάσκα.