Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο

Κινήσεις στην κατεύθυνση της ταχείας αποκλιμάκωσης της έντασης που προκλήθηκε χθες στο Αιγαίο φαίνεται ότι πραγματοποιούν Ελλάδα και Τουρκία, αν και το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό σε διπλωματικό επίπεδο και θα επιχειρηθεί εκμετάλλευσή του στα διεθνή φόρα.

Διαφήμιση

Ωστόσο, παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησαν τουρκικά και ελληνικά media τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν με πρωταγωνιστές το τουρκικό φορτηγό πλοίο ACT και ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, η ένταση σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση. Όπερ σημαίνει ότι μετά τις πρώτες εν θερμώ και για επικοινωνιακούς λόγους αντιπαραθέσεις με δηλώσεις δεν έχουν υπάρξει πρόθεση κλιμάκωσης των προκλήσεων.

Διαβάστε  Ενέργειες κατά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα μετά το παρολίγον ατύχημα στο Αιγαίο

Ηδη το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έχει υποβαθμίσει το θέμα στη διαδικτυακή του πύλη, ένδειξη ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να το συντηρήσει στην πρώτο γραμμή της επικαιρότητας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο προκλήσεις από τουρκικά σκάφη δεν υπήρξαν αν και έγινε προσπάθεια να προβληθεί η προσέλευση τουρκικών σκαφών της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού, που παρέλαβαν και έλεγξαν το εμπορικό πλοίο ACT, ως πράξη αντιποίνων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Για το πλοίο ACT υπήρχε σήμα από τις ΗΠΑ για τη μεταφορά ναρκωτικών, όταν αυτό αρνήθηκε τον έλεγχο και δεν απάντησε στα σήματα του ελληνικού λιμενικού τότε το σκάφος της ακτοφυλακής άνοιξε πυρ προς το πλοίο.

Διαβάστε  Μπαράζ παραβιάσεων και μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο

Το θέμα ανέδειξαν σε μείζον τα τουρκικά media, ενώ και ελληνικά mainstream media επέλεξαν να πριμοδοτήσουν στήνοντας ένα εν πολλοίς τεχνητό σκηνικό έντασης και πιέζοντας πολιτικούς και στρατιωτικούς και στις δυο πλευρές να πάρουν θέσεις.

Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα τουρκικά ΜΜΕ τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ δημοσιοποίησαν και σχετικό βίντεο.

Η Άγκυρα μετέφερε την ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών.

Διαβάστε  Αιγαίο: 28 παραβιάσεις, μια εικονική αερομαχία

Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να εκδώσει ανακοίνωση αμφισβητώντας ακόμα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή ακόμα και το δικαίωμα των 6 μιλίων, για να λάβει απαντήσεις τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το λιμενικό σώμα.

Διαφήμιση