Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές: Στρατός στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας

Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές: Στρατός στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας

Το πολωμένο πολιτικό κλίμα στην Αυστρία λόγω των επερχόμενων εκλογών, οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις της Αυστρίας με την ΕΕ, καθώς μετά την αλλαγή στάσης του καγκελάριου Κερν προς τη Ρωσία έρχεται η απειλή αναστολής της συνθήκης Σένγκεν στα σύνορα με την Ιταλία λόγω των αυξημένων προσφυγικών-ροών.

Η αναρρίχηση του σκληροπυρηνικού υπουργού Εξωτερικών στην εξουσία του συγκυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος ήταν η θρυαλλίδα για την ανάφλεξη της από καιρό υποβόσκουσας κυβερνητικής κρίσης που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η Ιταλία προσέφυγε στην ΕΕ ζητώντας στήριξη και ενεργοποίηση μηχανισμών της ΕΕ, ενώ παράλληλα έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της πλοίων που περισυλλέγουν μετανάστες από τη Μεσόγειο.

Διαφήμιση

Η Αυστρία σχεδιάζει «πολύ σύντομα» να ξαναρχίσει τους ελέγχους και να αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά της με την Ιταλία εάν η μαζική έλευση μεταναστών δεν επιβραδυνθεί, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

«Αναμένω ότι οι έλεγχοι στα σύνορα και μια αποστολή αρωγής (των ένοπλων δυνάμεων) πολύ σύντομα θα είναι κάτι επιβεβλημένο», σημείωσε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Krone. Τα μέτρα αυτά θα είναι «απολύτως απαραίτητα εάν η συρροή (των μεταναστών) στην Ιταλία δεν επιβραδυνθεί»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήδη «είναι διαθέσιμοι» 750 στρατιώτες και τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα για να σταλούν στην περιοχή των συνόρων το Σαββατοκύριακο.

Η Αυστρία ξανάρχισε να προβαίνει σε ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία το 2015, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να ανεγείρει φράκτες στα σύνορά της με την Ιταλία.

Νωρίτερα χθες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι 83.650 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι αυτοί αναχώρησαν από τις ακτές της Λιβύης.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η Ιταλία έχει την ευθύνη να χειρίζεται τις αφίξεις όλων»

αυτών των μεταναστών, σημείωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.