Διπλωματική κρίση Ιταλίας-Αυστρίας λόγω προσφυγικού και… στρατού

Διπλωματική κρίση Ιταλίας-Αυστρίας λόγω προσφυγικού και… στρατού

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας εξελίσσεται η δήλωση του αυστριακού υπουργού Άμυνας για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ιταλία με στόχο τον έλεγχο και ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, καθώς το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τον πρέσβη της Αυστρίας και ζήτησε εξηγήσεις για το ζήτημα, θέτοντάς το θέμα ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Η Ιταλία έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων προσφυγικών ροών από την Αφρική, έχοντας προκαλέσει συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, υπό τον επίτροπο Μετανάστευσης.

Τούτων δοθέντων η τοποθέτηση του Αυστριακού υπουργού Άμυνας Χάνς Πήτερ Ντοσκοζίλ, στην Zeitung daily ότι θα αναπτυχθούν στρατεύματα στα σύνορα με την Ιταλία στο σημείο Brenner αποτελεί προοίμιο επαναφοράς συνοριακών ελέγχων και απενεργοποίησης της Σένγκεν, πλαίσιο που αν και εστιάζει στο εσωτερικό -πολωμένο λόγω εκλογών- πολιτικό σκηνικό, προκάλεσε την υψηλών τόνων αντίδραση της Ιταλίας.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν για εξαίρεση από τη Σένγκεν στα σύνορα με την Ουγγαρία, η οποία με τη σειρά της σηκώνει τείχη στα σύνορα με τη Σερβία, κλείνοντας τον Βαλκανικό διάδρομο. Οι ροές όμως από την Ιταλία δεν εντάσσονται σε αυτό, αλλά στον ηπειρωτικό, ο οποίος δεν έχει κλείσει, τουλάχιστον ακόμα.

Για την Ιταλία η προοπτική παγίδευσης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών το καλοκαίρι στη χώρα σε μια φάση που οι περισυλλέγονται από την θάλασσα πάνω από 100,000 μετανάστες το μήνα, δημιουργεί εκρηκτικές τάσεις στην κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό.

Η Αυστρία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας έχει ήδη αναπτύξει τέσσερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Pandur στην Τυρόλ, ενώ 750 στρατιώτες είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για να αναλάβουν τον έλεγχο των συνόρων με την Ιταλία.

Η Ιταλία έχει ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ ότι οι τρέχουσες προσφυγικές ροές είναι μη βιώσιμες χωρίς ουσιαστική στήριξη και ανακατονομή βαρών θέτοντας επί τάπητος ακόμα και την απαγόρευση εισόδου ξένων πλοίων που διασώζουν μετανάστες στα δικά της λιμάνια.

Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor οι ροές έχουν αυξηθεί λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα και την υποσαχάρια Αφρική, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκτοπιστεί λόγω λιμού και εμφυλίων συγκρούσεων περί τα 17 εκατ. άνθρωποι.

Η καταστρατήγηση της Σένγκεν στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία και το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και η συμφωνία με την Τουρκία ανέκοψαν αισθητά το προσφύγων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Τώρα όμως ο μεσογειακός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Ιταλία είναι μόλις 486 χιλιόμετρα, ενώ μέσω της Αυστρίας οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση ταχύτερα στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ μόνο η Ιταλία έχει υποδεχθεί 85,000 μετανάστες στο πρώτο 6μηνο του έτους, που συνεπάγεται αύξηση 20% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, ενώ οι ροές εντείνονται μέρα, Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο στις ακτές της Αφρικής και επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδά του καθώς η απώλεια εδαφών σε Ιράκ και Συρία έχουν στραγγαλίσει τα οικονομικά του, με αποτέλεσμα να πιέζει τους την κατάσταση τρομοκρατώντας τους κατατρεγμένους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι 101,000 μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη από τις αρχές του 2017 από τη Μεσόγειο, ενώ 2247 έχουν πεθάνει στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.