Τα μεσάνυχτα της Κυραικής εξέπνευσε άπρακτο το τελεσίγραφο μετά τα 13 αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της προς το Κατάρ, ενώ από σήμερα τρέχει η παράταση των 48 ωρών, που δόθηκε μετά από αμερικανο-ευρωπαϊκές πιέσεις.
Αν και ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί καθώς το Κατάρ απέρριψε το τελεσίγραφο των 13 αιτημάτων που τέθηκαν -μέρος του οποίου έχει δει το φως της δημοσιότητας- οι παρεμβάσεις τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε μια νέα ισορροπία.
Οι κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ αναμένεται ότι θα διατηρηθούν, για να αποφευχθεί όμως παράδοση του στην αγκαλιά του Ιράν, θα εξαιρεθούν τα τρόφιμα ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση η οποία θα δικαιολογεί την παρέμβαση του Ιράν.
Για το ζήτημα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Αμπού Ντάμπι, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση στην περιοχή του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη τερματισμού της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας, αλλά και της αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποφάσισαν, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε το Κουβέιτ, το οποίο διαμεσολαβεί στην κρίση με το Κατάρ, να παρατείνουν για 48 ώρες το τελεσίγραφο που είχαν δώσει στη Ντόχα για να απαντήσει θετικά σε έναν κατάλογο με 13 απαιτήσεις που διατύπωσαν.
Το κράτος του Κόλπου έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει την επίσημη απάντησή του σε επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα στο Κουβέιτ. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες από τους γείτονές του ότι χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό.
Ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους θα μεταβεί στο Κουβέιτ τη Δευτέρα το πρωί για να παραδώσει την επιστολή που έστειλε από τον εμίρη του Κατάρ στον εμίρη του Κουβέιτ, ο οποίος είναι ο κύριος διαμεσολαβητής στην κρίση του Κόλπου.
Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μωάμετ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Ίσισιμ Αλ-Θάνι ανέφερε ότι το κράτος είχε απορρίψει τα αιτήματα, αλλά ήταν έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Το Κατάρ βρίσκεται από πρωτοφανείς διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ε.Α.Ε.) και το Μπαχρέιν, για εβδομάδες .
Στις 23 Ιουνίου, οι τέσσερις χώρες, των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την κατάσταση, καθόρισαν προθεσμία δέκα ημερών για το Κατάρ να συμφωνήσουν στις απαιτήσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης και τον περιορισμό των διπλωματικών σχέσεων Ιράν.
Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει αναταραχή στο Κατάρ, ένα έθνος πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού του 2,7 εκατομμυρίων. Ως αποτέλεσμα, το Ιράν και η Τουρκία το προμηθεύουν όλο και περισσότερο με τρόφιμα και άλλα αγαθά.
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν κατηγόρησαν το Κατάρ ότι υποθάλπει την τρομοκρατία- συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ισλαμιστών όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που θεωρείται ιδιαίτερη απειλή από τις απόλυτες μοναρχίες – και τους δίνει μια πλατφόρμα στο δορυφορικό κανάλι Al Jazeera, Που χρηματοδοτείται από το κράτος του Κατάρι.
Οι τέσσερις χώρες διέκοψαν διπλωματικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς με το Κατάρ πριν από ένα μήνα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι είναι σύμμαχος περιφερειακού εχθρού του Ιράν, κατηγορίες που αρνείται η Ντόχα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, το οποίο έλαβε αντίγραφο του καταλόγου, το Κατάρ πρέπει επίσης:
- Διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει απαγορευτεί σε αρκετά αραβικά κράτη
- Να αρνηθεί την παροχή εθνικότητας σε πολίτες των τεσσάρων χωρών και να αποβάλει εκείνους που βρίσκονται επί του παρόντος στην επικράτειά του, ως προσπάθεια παρεμπόδισης του Κατάρ να παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις
- Να παραδώσει όλους τους καταζητούμενους για τρομοκρατία από το γκρουπ των τεσσάρων
- Να διακόψει τη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων, που ορίζονται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές
- να δώσει λεπτομερείς πληροφοριών για τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης που έχει χρηματοδοτήσει το Κατάρ, τόσο στη Σαουδική Αραβία και τα άλλα έθνη
- Να εναρμονιστεί πολιτικά, οικονομικά και με άλλο τρόπο με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)
- Να διακόψει τη χρηματοδότηση media εκτός από το Al Jazeera, συμπεριλαμβανομένου του Arabi21 και του Middle East Eye
- Να καταβάλει αποζημίωση, η οποία όμως δεν ορίζεται
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα αιτημάτων ζητείται από το Κατάρ να διακόψει τις σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και τη Χεζμπολάχ των Σιιτών του Λιβάνου.