Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάντα της Ελβετίας καθώς η πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η Τουρκία για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων περιγράφεται ως αντιπαραγωγική και πλήρως οπισθοδρομική, ενώ την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Άιντε να κληθούν στη διάσκεψη οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Γιλντιρίμ.
Σε αυτό το πλαίσιο και την απόσταση να παγιώνεται σε μείζονα ζητήματα η διάχυση των διαπραγματεύσεων δια της αναβάθμισής τους μπορεί να οδηγήσει στον πλήρη τερματισμό τους, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι μεροληπτεί υπέρ της Άγκυρας.
Τις τουρκικές θέσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, καλώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου να τις δημοσιοποιήσει.
Η σημερινή ημέρα σηματοδότησε την έναρξη της ουσίας των διαπραγματεύσεων. Η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με καταληκτική ημερομηνία, το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων και το άνοιγμα της συζήτησης για μηχανισμό επιτήρησης της λύσης θεωρούνται από ελληνικής πλευράς θέματα κλειδιά για μία προσέγγιση λύσης του Κυπριακού.
Ο υπουργός Εξωτερικών στο δείπνο όλων των εμπλεκόμενων μερών την περασμένη Παρασκευή υπό τον κ. Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει σαφήνεια επί όλων των ανωτέρω θεμάτων και χρόνος για συζήτηση πριν από κάθε βήμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Η διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει όλη την εβδομάδα, καλύπτοντας το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιχείρησε με δηλώσεις του να “κάψει” το σενάριο της πρόωρης παρουσίας των πρωθυπουργών, απέφυγε όμως α χρεώσει την πρόταση στον Έσπεν Άιντε, υποσημαίνοντας ότι:
Υπήρχε μια σκέψη από διάφορες πλευρές σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι μερικοί βιάζονται είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά επιμένει, επιθυμεί, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται στο να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. Και με αυτό το κριτήριο ο `Ελληνας Πρωθυπουργός στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στην ελληνική Κυβέρνηση θα αποφασίσει να έλθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικιάς μας της αντιπροσωπείας ότι έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται η παρουσία του, και όχι γιατί κάποιοι βιάζονται να μην κάτσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση ή δεν θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δυο Συνθήκες εγγύησης και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει
Όπως αναφέρει το mignatiou.com Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι
“την Παρασκευή συμφωνήσαμε ότι σήμερα θα συζητούσαμε δυο ερωτήματα που είχε υποβάλει ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ) κ. `Ειντε για το σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, ποιό θα είναι προοπτικά και τί θα απογίνει με το σημερινό, είχαμε κουβεντιάσει ότι θα δούμε το μηχανισμό εμπέδωσης και εφαρμογής και ότι θα συζητήσουμε και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα, βασικά τα στρατεύματα κατοχής”.