Επεισόδιο στο Αιγαίο: Το ελληνικό λιμενικό έβαλε τουρκικού πλοίου

Επεισόδιο στο Αιγαίο: Το ελληνικό λιμενικό έβαλε τουρκικού πλοίου

Ανέβηκε απότομα και απρόσμενα η ένταση στο Αιγαίο με το ελληνικό λιμενικό να ρίχνει προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου το οποίο αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο και δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου, ενώ επέστρεψε σε τουρκικά ύδατα στη συνέχεια.

Ανακοίνωση που καταδικάζει το περιστατικό εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αντίδραση του ελληνικού λιμενικού για να εγείρει ζήτημα δυσανάλογης απάντησης, αν και η τακτική του λιμενικού είναι με βάση τους κανόνες εμπλοκές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ωστόσο πιο ουσιαστικό είναι το ζήτημα της κλιμάκωσης από την ελληνική πλευρά και και της σφοδρότητας της αντίδρασης, καθώς και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έχει χρησιμοποιηθεί βία.

Διαφήμιση

Η αντιπαράθεση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "οπλίζει" το προσφυγικό, 1200 νέες αφίξεις σε έξι μέρες

Το πλοίο ACT θεωρήθηκε από τις ελληνικές αρχές ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών, ενώ έφερε τουρκική σημαία, το σκάφος του λιμενικού εντόπισε το φορτηγό πλοίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα και έβαλε προειδοποιητικές βολές στα ανοιχτά της Ρόδου, αφού δεν ανταποκρίθηκε ο καπετάνιος σε κλήσεις ασυρμάτου και σε οπτικά σήματα.

Η Άγκυρα καταδίκασε έντονα την αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής, αποκαλώντας την «δυσανάλογη», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί παραβίαση του βασικότερου δικαιώματος στην ανθρώπινη ζωή. «Δεν υπάρχει αιτιολογία για τη ρήψη βολών κατά ενός άοπλου εμπορικού πλοίου, που μεταφέρει φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι κανένας δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος», συμπλήρωσε.

Διαβάστε  Περισσότερες παραβιάσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά χαμηλή προκλητικότητα

Επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού επιβεβαιώνει ότι σήμερα το μεσημέρι στο λιμεναρχείο Ρόδου έφτασε η πληροφορία ότι φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τουρκίας κοντά στην Ρόδο μετέφερε ναρκωτικά.

«Πράγματι, μετά από έρευνα εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Ρόδου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων το φορτηγό πλοίο “ΑCT” με σημαία Τουρκίας».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το λιμενικό προσέγγισε το φορτηγό-πλοίο στο πλαίσιο επιχείρησης ελέγχου που μετείχε, ενώ το πλήρωμα του σκάφους ζήτησε από τον πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.

Ο πλοίαρχος, ωστόσο, δεν υπάκουσε στις εντολές ούτε στα ηχητικά σήματα της Λιμενικής Αρχής με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση και να ριφθούν προειδοποιητικές βολές.

Αντιθέτως, το φορτηγό πλοίο δεν σταμάτησε την πορεία του και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε και διεκόπη η καταδίωξη από τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε  Λόγω παραίσθησης του κυβερνήτη έπεσε το Mirageg 2000-5

Μάλιστα, ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση.

Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο

Διαφήμιση