Διατηρούν το θετικό momentum τα 2ετή ομόλογα

Διατηρούν το θετικό momentum τα 2ετή ομόλογα

Συνεχίζεται το ράλι τιμών και η κάμψη αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα καθώς ολοκληρώνεται η εφαρμογή των βραυχπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το ελληνικό δημόσιο εκδίδει έντοκα γραμμάτια αναδιαρθρώνοντας το βραχυχρόνιο χρέος με καλύτερα επιτόκια και ενώ η πολιτική συζήτηση εστιάζεται στην έξοδο στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στα εληνικά ομόλογα καθώς και η βύθιση των αποδόσεων με το 2ετές να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα 9 ετών ενδοσυνεδριακά και να κλείνει στο 3,89%.

Διαβάστε  Ο οδικός χάρτης με τα θετικά σοκ που θα ξυπνήσουν οικονομία και επενδυτές

Οι διεθνείς οίκοι μετά την αναβάθμιση της Moody’s επανεξετάζουν τη θέση τους απέναντι στην Ελλάδα καθώς όπως αναφέρει και η Barclays δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει και η προσδοκία ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της βρετανικής τράπεζας.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Το κλίμα είναι πολύ συγκρατημένο στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να συνεχίζουν να διατηρούνται στο εύρος του 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες, με όλους τους προαναφερόμενους καταλύτες να μην έχουν καταφέρει να δώσουν το έναυσμα για μία σημαντική αποκλιμάκωση. Σήμερα διαμορφώνονται στο 5,407% στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.

Μία διατηρήσιμη πτώση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 5% θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι το σχέδιο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, και για να απιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί ένας ισχυρός καταλύτης ο οποίος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα του αμέσως επόμενου διαστήματος.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Greece 2Y Chart