Σε συναγερμό για το προσφυγικό η ΕΕ, η Ιταλία στα κάγκελα

Σε συναγερμό για το προσφυγικό η ΕΕ, η Ιταλία στα κάγκελα

Με σύγκλιση των υπουργών Εσωτερικών υπό τον επίτροπο Μετανάστευσης στο Παρίσι απαντά η ΕΕ στις κλιμακούμενες πιέσεις της Ιταλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκρηκτικά αυξανόμενων προσφυγικών ροών από την Αφρική.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το δείπνο μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, με τον επίτροπο Μετανάστευσης, στο Παρίσι, καθώς ακολουθεί την ηχηρή διαμαρτυρία της Ιταλίας στην ΕΕ που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Μετά τη διάσωση 10.000 μεταναστών μέσα σε μία εβδομάδα από τις νότιες ακτές της χώρας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ, εν μέσω πιέσεων των Ιταλών αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στα λιμάνια σε ξένα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες, ζητώντας να πηγαίνουν κατευθείαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σταθεροποιείται η Ιταλία: Πρωθυπουργός ο Κοταρέλι, εκλογές το Φθινόπωρο

Διαβάστε επίσης: Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές στην Ιταλία, ζητά ευρωπαϊκή βοήθεια

Στο δείπνο θα παραστούν ο Γάλλος Gérard Collomb, ο Γερμανός Thomas de Maizière, ο Ιταλός Marco Minniti και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει «μια τεράστια πίεση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Il Messaggero ο Μάρκο Μινίτι, η χώρα του οποίου είχε θέσει ζήτημα παρεμπόδισης εισόδου στα λιμάνια της ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Διαβάστε  Ιταλία: Το Παλέρμο δέχεται τους πρόσφυγες, παρά το lock out του Σαλβίνι

«Αν τα μοναδικά λιμάνια στα οποία οδηγούνται οι πρόσφυγες είναι τα ιταλικά λιμάνια, το πράγμα δεν θα λειτουργήσει. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος», δήλωσε.
«Είμαι φιλοευρωπαίος και θα ήμουν υπερήφανος αν έστω κι ένα μόνο πλοίο, αντί να φθάσει στην Ιταλία, πήγαινε σε ένα άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σινιάλο» ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία, πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Διαβάστε  Ιταλία: Η αντίδραση των αγορών επισπεύδει τις εκλογές

Διαφήμιση