Ο Τραμπ πιέζει τον Ξι για Βόρειο Κορέα, μέσω Νότιας Σινικής Θάλασσας

Ο Τραμπ πιέζει τον Ξι για Βόρειο Κορέα, μέσω Νότιας Σινικής Θάλασσας

Επίδειξη ισχύος στα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας επιχειρεί για δεύτερη φορά από την ανάληψη της προεδρίας ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνοντας φρεγάτα μεταξύ Ταϊβάν και Βιετνάμ σε περιοχή που διεκδικείται από τις χώρες και την Κίνα, στο πλαίσιο της επιχείρησης “ελεύθερης ναυσιπλοΐας”, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ότι η στάση της Βορείου Κορέας δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η επιχείρηση που διεξήγαγε η φρεγάτα τύπου Arleigh Burke, USS Stenthem, φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής άσκησης πιέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών χαλιναγώγησης της Πιονγιάνγκ από το Πεκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε δύο Κινέζους πολίτες και μια ναυτιλιακή εταιρία για παροχή υποστήριξης σε πυρηνικά και πυραυλικά προγραμμάτα της Βόρειας Κορέας και κατηγόρησε μια κινεζική τράπεζα για το ξέπλυμα χρήματος για την Πιονγιάνγκ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας: Ο χάλυβας ο μεγάλος χαμένος, ποιοί κερδίζουν

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την πίεση η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε επίσης ένα πακέτο εξοπλισμών για την Ταϊβάν αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι δική της και ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από τη χρήση βίας για να φέρει το ανεξαρτητοποιημένο νησί υπό τον έλεγχό της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο στο Μαρ-α-Λάγκο είχε συμβάλλει αφανώς στην διευθέτηση των εντάσεων με τις χώρες του ASEAN οι οποίες σταμάτησαν να επικρίνουν το Πεκίνο για την επεκτατική πολιτική του στο ανακοινωθέν της Συνόδου, ενώ στη συνέχεια δέχθηκαν να ανοίξουν διάλογο επί κινεζικού εγγράφου “κανόνων συμπεριφοράς” για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Διαβάστε  Με νέους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

Οι επιχειρήσεις “Freedom of Navigation”

Ήταν η δεύτερη «επιχείρηση ελεύθερης πλοήγησης» ή «φωνή», που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, μετά από μια άσκηση στα τέλη Μαΐου, κατά την οποία ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο πετάχτηκε μέσα σε 12 ναυτικά μίλια από ένα τεχνητό νησί που χτίστηκε από την Κίνα Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Δώδεκα ναυτικά μίλια σηματοδοτούν τα εδαφικά όρια που αναγνωρίζονται διεθνώς. Η ιστιοπλοΐα μέσα σε αυτά τα 12 μίλια έχει σκοπό να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τις εδαφικές διεκδικήσεις εκεί.

“Σε αντίθεση με τους Spratlys, όπου η Κίνα δημιούργησε νέα τεχνητά εδάφη τα τελευταία χρόνια, έχει ελέγξει αποτελεσματικά τους Paracels από το 1974”, δήλωσε ο Mira Rapp-Hooper, εμπειρογνώμονας της South China Sea στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. “Υποστηρίζει παράνομες ίσες γραμμές βάσης γύρω από τις Paracels, και το phonop μπορεί να έχει αμφισβητήσει αυτά.”

Διαβάστε  Ο Τραμπ βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της Κίνας με νέους δασμούς σε προϊόντα 200 δισ.

Ο κ. Trump οφείλει να μιλήσει την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe, πριν από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει και με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο της Γερμανίας την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο.

Διαφήμιση