Ρουμανία: Νέα κυβέρνηση συνεργασίας, έπεσαν κεφάλια στους Σοσιαλιστές

Ρουμανία: Νέα κυβέρνηση συνεργασίας, έπεσαν κεφάλια στους Σοσιαλιστές

Στο δρόμο για την επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα φαίνεται ότι επανέρχεται η Ρουμανία μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία αποτελεί πλέον προϊόντων πολιτικής συνεργασίας των Σοσιαλιστών και του ALDE. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα της φωτιάς φαίνεται να έχει κατασβεστεί εστίες πολιτικής έντασης παραμένουν, καθώς το Σοσιαλιστικό κόμμα χρειάστηκε να διαγράψει αρκετούς βουλευτές του και σύρθηκε σε συνεργασία με κόμμα της Ουγγρικής μειονότητας.

Η διαμάχη μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου και του προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα οδήγησε στην παραίτηση σύσσωσης της κυβέρνησης και τη διαγραφή 10 βουλευτών των Σοσιαλιστών, οδηγώντας σε απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μετά από μια εβδομάδα διεργασιών και παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάους Γιοχάνις το πολιτικό αδιέξοδο ήρθη με τη συνεργασία Σοσιαλιστών-ALDE που ελέγχουν τώρα συνολικά 275 έδρες από τις 465 του Κοινοβουλίου.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωθυπουργοί στη Ρουμανία έχουν μικρό κύκλο ζωής καθώς η χώρα έχει αλλάξει 13 σε 27 χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας προσπαθεί να εφαρμόσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα με προοπτική το 2020, είναι ωστόσο αναγκασμένη να καθυστερήσει κάποιες εξαγγελίες λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και του ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου των Δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις η νέα κυβέρνηση θα καθυστερήσει τη μείωση του ΦΠΑ για το 2019 αντί για το 2018 που είχε προεκλογικά εξαγγελθεί. Ο κατώτατος μισθός και οι αυξήσεις των συνάξεων θα συνεχιστούν μέχρι το 2020, ενώ οι φοροαπαλλαγές για τους γιατρούς θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε την εφαρμογή εισφοράς αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών καθώς και νέους φόρους για τα ανθυγιεινά προϊόντα. Τέλος θα εφαρμόσει σχέδιο σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος στο 10% από το 16% που είναι σήμερα.