Προοίμιο εντάσεων στα Σκόπια: Αντιμέτωπος με φυλάκιση ο Γκρουέφσκι

Προοίμιο εντάσεων στα Σκόπια: Αντιμέτωπος με φυλάκιση ο Γκρουέφσκι

Βαρύτατες κατηγορίες για πέντε κακουργήματα που επισύουν συνολική ποινή φυλάκισης 27 ετών αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος VMRO DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι. Το κατηγορητήριο απαγγέλθηκε σήμερα από την ειδική εισαγγελία που (SJO) που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών από την οποία προκύπτουν δεκάδες κακουργηματικές πράξεις για αρκετά στελέχη του VMRO.

Τη σύσταση της νέας εισαγγελίας ψήφισε ως κυβέρνηση μετά από το σκάνδαλο ο ίδιος ο Νίκολα Γκρουέφσκι αλλά την κατηγορεί ότι έχει πολιτικά κίνητρα για τις διώξεις και στοχεύει στη δυσφήμηση του ακροδεξιού κόμματος VMRO DPMNE.

Το βαρύ κατηγορητήριο που έχει ήδη απαγγελθεί εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τη διακηρυγμένη βούληση της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα στον ευρωατλαντικό δρόμο αποτελούν δυο ιδιαίτερα εύφλεκτες εστίες οι οποίες με μια θρυαλλίδα μπορούν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές εκρήξεις και να οδηγήσουν ακόμα και σε νέο κό εθνοτικών συγκρούσεων. Η κατάσταση στην πΓΔΜ δείχνει μόλις να έχει ομαλοποιηθεί μετά από 6 μήνες αστάθεια και φόβο συγκρούσεων καθώς ο Γκρουέφσκι αρνούνταν να παραδώσει την εξουσία και χρησιμοποιούσε τον εκλεγμένο από το κόμμα του πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δημιουργήσει τεχνητό αδιέξοδο.

Διαφήμιση

Ήδη από διαρροές απόρρητων εγγράφων προκύπτει προσπάθεια της Μόσχας να παρέμβει στις εξελίξεις, μέσω της στρατολόγησης παραγόντων σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης, κάτι που ΄πιστοποιείται από την αιφνιδιαστική σύσφιξη σχέσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, για την οικοδόμηση των οποίων χρησιμοποιείται η εκκλησία της Ρωσίας και το χαρτί του θρησκευτικού-εθνικού φανατισμού.

Διαβάστε  πΓΔΜ: Πέρασε από τη Βουλή χωρίς... αντιπολίτευση η συμφωνία των Πρεσπών

Το κατηγορητήριο

Η Ειδική Εισαγγελία SJO ανακοίνωσε το κατηγορητήριο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας την 1 Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο ο Γκρουέφσκι κατηγορείται σε πέντε υποθέσεις με κωδικό “TNT”, “Titanic”, “Traektorija” “Tank” και ένα “Shamari”.

Στην πρώτη υπόθεση, με την κωδική ονομασία “TNT”, κατηγορείται για “κατάχρηση εξουσίας”, για την οποία η μέγιστη ποινή είναι τρία έτη φυλάκισης.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι ύποπτος ότι διέταξε την κατεδάφιση ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε από τον πρώην πολιτικό σύμμαχό του, Fijat Canovski, ως πράξη πολιτικών αντιποίνων μετά το μικρό κόμμα του Canovski, το κόμμα για το “Ευρωπαϊκό Μέλλον”, το PEI, όταν αυτό αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Γκρουέφσκι.

Η δεύτερη υπόθεση, με την κωδική ονομασία “Τιτανικός”, είναι πολύ πιο περίπλοκη και παραπέμπει τον Γκρουέφσκι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της VMRO DPMNE για εκλογική νοθεία το 2013.

Στην περίπτωση αυτή, ο Γκρουέφσκι κατηγορείται σε τρεις λογαριασμούς: ποινική ένωση, για την οποία υπόκειται σε ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε έτη. Κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια εκλογικής εκστρατείας, για την οποία η μικρότερη ποινή είναι πενταετής φυλάκιση, ενώ κατηγορείται για παραβίαση της ελευθερίας των ψηφοφόρων, για την οποία η ελάχιστη ποινή φυλάκισης είναι τρία έτη.

Στην τρίτη υπόθεση, με την κωδική ονομασία “Traektorija”, ο Γκρουέφσκι κατηγορείται για παραβίαση παράνομης επιρροής για την οποία ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έως τριών ετών.

Διαβάστε  Πιέσεις Μογκερίνι υπέρ πΓΔΜ και Αλβανίας σε Γαλλία-Ολλανδία

Σε αυτή την υπόθεση, η SJO έχει διαμορφώσει κατηγορητήριο για τον Γκρουέφσκι και αρκετούς συνεργάτες του, οι οποίοι είναι ύποπτοι για παράβαση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, αναθέτοντας σύμβαση ύψους 570 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δύο τμημάτων αυτοκινητοδρόμων σε κινεζική κατασκευαστική εταιρία.

Στην τέταρτη υπόθεση, το “Tank”, ο Γκρουέφσκι αντιμετωπίζει ένα πανομοιότυπο κατηγορητήριο σε εκείνο της “Traektorija”, το οποίο μπορεί να προσθέσει άλλο ένα έως τρία χρόνια φυλάκισης, εάν κριθεί ένοχος.

Η υπόθεση αυτή επικεντρώνεται στην αγορά μιας πολυτελούς λιμουζίνας αξίας 575.000 ευρώ που φέρεται ότι αποκτήθηκε για να ικανοποιήσει τις προσωπικές ανάγκες του Γκρουέφσκι.

Επιπλέον, ο Γκρουέφσκι είναι ήδη σε δίκη σε μια πέμπτη υπόθεση που ονομάζεται “Σαμάρι” όπου κατηγορείται ότι διέταξε μια επίθεση εναντίον ενός δημάρχου της αντιπολίτευσης και του Δ.Σ. του δήμου το 2013. Είναι κατηγορούμενος για την απέλαση μιας εγκληματικής πράξης κατά της δημόσιας τάξης για την οποία Η ποινή είναι από έξι μήνες έως πέντε χρόνια στη φυλακή.

Προσθέτοντας τις μέγιστες ποινές φυλάκισης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μαζί, θεωρητικά, ο Γκρουέφσκι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 27 χρόνια φυλάκισης.

Παραμένει επίσης ο κύριος ύποπτος σε τουλάχιστον μια άλλη μεγάλη και περίπλοκη έρευνα που ξεκίνησε το SJO στις 22 Μαΐου υπό την κωδική ονομασία “Talir” [ασημένιο νόμισμα].

Σε αυτό, ο Γκρουέφσκι και δέκα άλλα μέλη της VMRO DPMNE είναι ύποπτα για παράνομη χρηματοδότηση του πρώην κυβερνώντος κόμματος μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε  Ο Ιβάνοφ επιτίθεται στον Ζάεφ, δεν υπογράφει ούτε μετά το Δημοψήφισμα

Η Ειδική Εισαγγελέας Katica Janeva δήλωσε την Πέμπτη ότι η SJO δεν θα εγείρει κατηγορητήρια στην προκειμένη περίπτωση τώρα, αλλά θα συνεχίσει να την ερευνά.

“Μια περίοδος ενός μηνός ήταν απλά πάρα πολύ μικρή για να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες σε σχέση με αυτή την υπόθεση, η οποία έλαβε χώρα σε μια περίοδο οκτώ ετών”, δήλωσε ο Τζένεβα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής κατηγοριών SJO, η υπόθεση θα αντιμετωπιστεί τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενώπιον του δικαστηρίου.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε μέσω του κοινοβουλίου που επεκτείνει την προθεσμία του SJO είτε μέσω της τακτικής δίωξης, η οποία δεν έχει προθεσμίες για την άσκηση επιβολής κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη την υπόθεση.

Μετά την συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, κατά την οποία το SJO ξεκίνησε κατηγορίες εναντίον 94 ατόμων σε σχέση με 17 περιπτώσεις, ο Γκρουέφσκι – το κόμμα του οποίου βρισκόταν στην εξουσία από το 2006 μέχρι τον Μάιο – αντέταξε ότι το κόμμα του δέχθηκε επίθεση από αντιπατριωτικές δυνάμεις.

Διαφήμιση