Κυπριακό: Διαπραγμάτευση υπό πίεση σε ναρκοπέδιο

Κυπριακό: Διαπραγμάτευση υπό πίεση σε ναρκοπέδιο

Με τις πιέσεις για την επίτευξη αποτελέσματος που θα κρατήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις από τον ΟΗΕ και την ΕΕ και με τις προσπάθειες της Τουρκίας να δυναμιτίσει την ατζέντα και να ανατρέψει το σκηνικό όπως αυτό έχει δομηθεί συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ανατρέψει τα δεδομένα εκβιάζοντας με αποχώρηση εφόσον συνεχίσει να τίθεται το ζήτημα της αποχώρησης των στρατευμάτων και προσπάθησε να αναδιατάξει τα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στα επί μέρους.

Σε αυτή την κίνηση αντέδρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι:

Διαφήμιση

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα»

στέλνοντας σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά, μία μέρα μετά την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Κατά την άφιξή του σήμερα στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης, την οποία η ελληνική πλευρά απέτρεψε.

Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε έναν συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές.

«Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση»

Το επεισόδιο Τσαβούσογλου

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι για την Άγκυρα δεν είναι σημείο έναρξης της διαπραγμάτευσης οι μηδενικές εγγυήσεις και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων.
«Αυτό δεν το δεχόμαστε» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι

«η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορούσε να δείξει αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της»

.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων», καθώς «μπροστά τους έχουν εκλογές» και «θέλουν να κάνουν “μονομερείς” γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου».
«Υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει τόνισε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα», ανέφερε και δήλωσε ότι

«δεν θα συζητάμε το Κυπριακό για μια ζωή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις»

Στις διαπραγματεύσεις και ο γγ του ΟΗΕ

Στο Κραν Μοντανά έφτασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο να δώσει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες για την Κύπρο. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, ο Γκουτέρες πρόκειται να ζητήσει από τους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να λάβουν «σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις», ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης.
«Ελπίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο καταλύτη, ενθαρρύνοντας τα μέρη να επιλύσουν επιτέλους μια από τις τελευταίες παγωμένες συγκρούσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε η ίδια πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρέμβαση Γιούνκερ

Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό παρενέβη και ο πρόεδρος της Κομισιόν από την Εσθονία, δηλώνοντας πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για λύση του ζητήματος:

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου»

δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ταλίν, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας, προσθέτοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σημαντική «πρόοδος» στις συνομιλίες, παρ’ όλο που, όπως είπε, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο «δεν ήταν πολλά υποσχόμενος».
Διαβεβαίωσε ότι είναι πάντα διατεθειμένος να πάρει ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα ή την Κύπρο. «Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι’ αυτό δεν πήγα ο ίδιος» εξήγησε.